SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia förklarar vad det nya slöjförbudet innebär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia förklarar vad det nya slöjförbudet innebär. Foto: Johanna Waak/SVT & Reuters

Kan bli hårdare straff för kvinnor som trotsar slöjlag

Uppdaterad
Publicerad

Parlamentsledamöter i Iran har godkänt ett lagförslag om att skärpa straffen för kvinnor som trotsar de strikta klädlagarna i landet.

– Att inte bära slöja kan leda till långa fängelsestraff, upp till tio år, säger SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia.

Slöj- och kyskhetsförslaget godkändes under onsdagen med 152 röster för och 34 emot, sju avstod från att rösta. Kvinnor som bryter mot lagen kan straffas med fler än 60 piskrapp, höga böter eller fängelse. Den hotar även företag om nedläggning och andra allvarliga konsekvenser om de visar sig tillhandahålla tjänster till kvinnor med ”olämplig klädkod”.

Organisationen Human Rights Activists i Iran (HRA) säger att den nya lagen håller på att ses över av Irans väktarråd, ett kraftfullt organ som granskar lagstiftning och övervakar val. Deras uppgift är att se över lagförslagets delar och se till att de överensstämmer med islamisk lag. Om lagförslaget godkänns av väktarråd kommer det att skickas tillbaka till parlamentet och förmodligen träda i kraft redan i oktober, menar HRA.

Gilda Hamidi-Nia berättar mer om vad lagen handlar om i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.