New York
I USA:s största stad hölls kanske årets mest politiska Pride-parad i landet, med flera demonstrationer riktade mot president Donald Trump, vars politik demonstranterna anser hotar hbtq-rättigheter.
San Fransisco
På USA:s västkust var det samtidigt stort fokus på fest, även om anti-Trump manifestationer förekom här också.
Chicago
Även i denna amerikanska mångmiljonstad tågade Pride-firare i helgen genom gatorna.
LÄS MER: Facebook firar Pride med regnbågsreaktion
Toronto
Grannen norr om USA var inte sämre, och Kanadas största stad fylldes i söndags av regnbågar.
Paris
I vår egen världsdel hölls i lördags en av Europas större Pride-firanden i Frankrikes huvudstad, präglad, liksom i USA, av både politik och fest.
Neapel
Även i Italien slog man på stort med sitt eget Medelhavspride i helgen.
Belgrad
I Serbiens huvudstad hölls i lördags också en lyckad Pride-parad, under tung bevakning från hundratals kravallutrustade poliser. Konservativa religiösa grupper i landet har protesterat mot paradens genomförande.
LÄS MER: För första gången någonsin: Beirut Pride
Durban
I en annan världsdel, långt längre söderut, i Sydafrika, tog invånarna i Durban sig i helgen ut på gatorna för sin Pride-festival.
Mexico City
Också i Latinamerika har Pride firats ordentligt, bland annat i Mexikos huvudstad.
San Salvador
I El Salvadors huvudstad kunde inte ens regnet hindra firarna från att paradera genom gatorna.
Guatemala City
Färgglatt firande kantade även Guatemalas huvudstad.
Chennai
I Asien förekom också Pride-firande, när invånare i Chennai i sydöstra Indien drog på sig regnbågsfärgerna för att fira och manifestera.
Istanbul
I turkiska Istanbul slutade det planerade firandet i stället i våldsamheter. När deltagarna skulle genomföra söndagens planerade parad – som förbjudits av myndigheterna av säkerhetsskäl – sköt polis gummikulor för att skingra paraden. Flera personer ska ha gripits av polis.
LÄS MER: Gummikulor mot prideparad i Istanbul
Fakta: Pride och våld
Pride-evenemang, som hålls för att fira eller hävda rättigheter för hbtq (homo-, bi-, trans- och queerpersoner), har en våldsam historia.
Det började i USA som minnesaktioner efter polistrakasserier mot homosexuella vid en razzia mot gaybaren Stonewall Inn i New York den 27 juni 1969.
Pridefestivalerna kom till Sverige 1979, även om de de första decennierna gick under andra benämningar, och finns nu i många av världens länder.
Östeuropa är en av de regioner där fenomenet har väckt starka känslor. Svenska representanter har flera gånger funnits på plats när våld utbrutit vid parader.
2003 misshandlades en deltagare i Stockholms pridefestival grovt av flera högerextremister.
Under 2010 års prideparad i Belgrad i Serbien anfölls deltagarna av hårdföra nationalister. Våldsamheter utbröt och sammanlagt 150 personer skadades.
Källa: TT