Experten om riskerna i Zaporizjzja: ”Risk att elen slås ut”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnar för konsekvenser för Europa om det sker en katastrof vid anläggningen i Zaporizjzja, Europas största kärnkraftverk som ockuperats av Ryssland sedan början av mars.

– Det är klart att det är en väldigt allvarlig situation att ha ett krig kring ett kärnkraftverk, säger Jan Hanberg vid svenska Strålsäkerhetsmyndigheten.

Ett flertal attacker har skett sedan slutet av juli mot kärnkraftverket i  Zaporizjzja i Ukraina och båda sidor anklagar varandra för att ligga bakom beskjutningen. Fundamenten kring reaktorerna är robusta men det går inte att utesluta att kraftiga raketer skulle kunna skjuta sönder reaktorbyggnaden, menar Jan Hanberg, expert vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Han bedömer det dock som en större risk att elen av någon anledning, till exempel beskjutning, slås ut. Eller att funktioner som har med kylning av härden påverkas.

– När kylningen uteblir går man in i ett förlopp som liknar det som hände vid Fukushima. Kan man inte få till kylningen och återupprätta den är det en härdsmälta man ser framför sig, säger Jan Hanberg.

Han ser inte det som troligt att det inträffat en situation likt den vid Tjernobyl-katastrofen då härden exploderade och den kraftiga branden förde radioaktiva ämnen mycket högt upp i atmosfären.

En härdsmälta skulle leda till allvarliga konsekvenser för närområdet.

– Regionalt är det mycket allvarligt. För vår del i Sverige kan vi inte utesluta att livsmedelsproduktionen påverkas. Radioaktiva ämnen skulle kunna komma med vindarna om det är olyckliga vindar men i så fall i begränsad omfattning.

Svår situation för de anställda

Situationen för de 11 000 anställda vid anläggningen beskrivs som svår av en representant för fackförbundet för ukrainska kärnkraft- och industriarbetare. Ryssland har sedan 4 mars i år ockuperat anläggningen och trupper finns på plats utanför.

– Det fysiska och psykiska trycket ökar varje dag, äger Lesia Seminaka, fackförbundets internationella sekreterare till Sveriges Radio Ekot.

Hon uppger också att det sker dagliga kontroller av arbetarna när de kommer till jobbet, och att det förekommer uppgifter om sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnliga anställda.

I klippet ovan kan du höra mer om vilka risker som finns vid kärnkraftverket i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.