• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Carles Puigdemont, på plats i Barcelona och omgiven av sitt kabinett, utlyser valet om katalansk självständighet. Foto: TT

Katalonien utlyser val om självständighet i oktober

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan den nordöstra regionen och den spanska regeringen har tagit en ny vändning. Trots att en folkomröstning om självständighet har dömts ut som ett brott mot konstitutionen av en spansk domstol, utlyser nu Kataloniens regionala president Carles Puigdemont ett nytt val.

I folkomröstningen, som ska äga rum den 1 oktober i år, ska katalanerna ta ställning till frågan: ”Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?

”Ett tomt hot”

Beskedet möttes genast av motstånd från den spanska regeringen. Vice premiärminister Soraya Sáenz de Santamaría kallade uttalandet ett ”tomt hot”.

– De kan utlysa hur många val de vill och försena processen hur mycket de vill, men något val kommer inte att äga rum, ska hon ha sagt enligt tidningen The Guardian.

Regeringen kommer att blockera folkomröstningen, slog talespersonen Inigo Mendez de Vigo fast.

– Varje försök att göra detta till verklighet kommer att överklagas. Valet kommer inte att hållas, eftersom det är olagligt.

LÄS MER: Inget nyval i Katalonien – Mas träder åt sidan

Folkomröstning redan utdömd

Utlysningen av en folkomröstning kommer bara månader efter att domen föll mot den förre katalanska presidenten, Artur Mas. Mas genomförde en folkomröstning i självständighetsfrågan i november 2014, trots varningar från regeringen att valet var olagligt.

I mars dömdes han för brott mot konstitutionen, och straffet blev ett två år långt ämbetsförbud.

– Spanien förstår inte Kataloniens längtan efter rätten att själva få bestämma vår politiska framtid, samma längtan som finns hos alla världens nationer, sa Artur Mas till tidningen The World strax innan domen föll.

Lång historia av missnöje

Frågan om självständighet har länge varit en konflikt mellan Katalonien och den spanska centralmakten. Precis som de flesta andra autonoma regioner i Spanien har Katalonien ett visst mått av självbestämmande, med ett eget parlament och mandat att stifta regionala lagar.

Men missnöjet har ändå briserat bland Kataloniens dryga sju miljoner invånare, och till stor del handlar det om ekonomi. Katalonien är en av Spaniens rikaste regioner, och katalanska skattepengar fördelas till de fattigare delarna av Spanien enligt ett nationellt transfereringssystem. Något som innebär en tyngre ekonomisk börda än vad som är rättvist, enligt den katalanska regeringen.

”Spanien vill inte höra oss”

Frågan är också av kulturell betydelse. Med ett eget språk och en nära historia av kulturellt förtryck under Francoregimen, anser sig många katalaner väsenskilda från den spanska kulturen.

– Det här handlar om att uttrycka vår röst i ett Spanien som inte vill höra oss, ett Spanien som inte vill lyssna till sina egna medborgare, sa Carles Puigdemont när han besökte Harvard University tidigare i år.

LÄS MER: Seger för katalanska separatister

Katalonien splittrad i frågan

Enligt den senaste opinionsundersökningen vill nära tre fjärdedelar av Kataloniens invånare se en folkomröstning i självständighetsfrågan. Men hur de skulle rösta i en sådan omröstning är inte lika självklart; medan 48,5 procent har sagt att de skulle rösta för självständighet, har 44,3 procent sagt att de skulle rösta emot.

I folkomröstningen 2014 röstade runt 80 procent för katalansk självständighet. Men valdeltagandet var så lågt att resultatet är svårt att verifiera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.