Foto: SVT

Farlig trend med hudbleking ökar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler icke-vita kvinnor runt om i världen använder blekmedel för att få ljusare hy. I Nigeria använder 77 procent av kvinnorna hudblekningsmedel.

Kate i Nairobi i Kenya har använt hudblekningsmedel i tre år. Hon vill få ljusare hy för att efterlikna vita kvinnor.

– Jag tycker vita kvinnor är vackrare, jag vill inte vara svart. När jag var liten brukade jag beundra vita människor. Jag får bättre självförtroende om jag blir vit, säger Kate som inte vill uppge sitt efternamn, det är lite skämmigt fortfarande att försöka få ljusare hy.

Kate smörjer in hela kroppen ett par gånger om dagen med en kräm som ska få hyn att blekna. Det har hon gjort i tre års tid nu.

Och det vimlar av produkter – krämer, tvålar, tabletter och sprutor – som ska få hyn att bli blekare.

Och Kate är inte ensam. Enligt en rapport från Världshälsoorganisationen WHO använder 77 procent av kvinnorna i Nigeria hudblekningsmedel av något slag. I Indien är över 60 procent av hudvårdsprodukterna på marknaden blekande.

Många produkter olagliga

Många hudblekande produkter är olagliga eftersom de innehåller höga halter av kvicksilverlösningar som har en blekande effekt.

Chichi Seii, artist, menar att i hennes bransch märker hon att man ofta efterfrågar kvinnor med ljusare hy.

– Skönhet är mer förknippat med lite ljusare hy, säger hon,. Jag tror det skulle kunna vara en fördel att bleka min hy, men det tänker jag inte göra.

Chichi är samtidigt mycket kritisk till den trend som råder.

– Mina förfäder hade inget behov av att ändra sin hudfärg, det idealet kom efter kolonisationen. Att nu försöka efterlikna det vita idealet är en sorts fortsättning av kolonisationen, fast nu i sinnet, säger Chichi Seii.

Faror med blekmedel

Blekmedel kan orsaka pigmentfläckar, frätningar, ärrbildningar, svamp och bakterieinfektioner på huden, men också bestående skador på levern och njurarna.

Världshälsoorganisationen WHO rapporterar om återkommande och långvariga skador efter användadet av hudblekningsprodukter, såsom depressioner och neurologiska skador.

Krämerna innehåller farliga ämnen som hydrokinon, som används i till exempel fotoframkallningsvätskor och målarfärger, samt  kvicksilversalter som är farliga för bland annat inre organ.

EU förbjöd hydrokinon i kosmetiska produkter 2001 och blekmedlen är förbjudna i många afrikanska och asiatiska länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.