I regeringens budget finns förslag på att satsa 18 miljoner kronor för att under tre år bygga upp ett kunskapscenter om Kina, vilket SVT Nyheter tidigare rapporterat om. Kinacentret ska öppnas under nästa år.
Rysslandssatsning
Sedan länge har frågan om ökad forskning även om Ryssland diskuterats och nu finns förslag på sammanlagt 12 miljoner under tre år även för att höja kunskapen om Ryssland och Östeuropa.
Arbete med icke-spridning av kärnvapen och nedrustning föreslås få ett extra anslag på 15 miljoner kronor i regeringens budget.
”Efterlängtad satsning”
Kinarådgivaren Kristina Sandklef välkomnar satsningen på ökad forskning om Kina.
– Det är en väldigt efterlängtad satsning som kommer sent, men bättre sent än aldrig. Universiteten har haft alltför få doktorander i kinarelaterade ämnen. Vi har därför en brist på svenska Kinaforskare. De som har studerat Kina och kinesiska vid svenska universitet kan bättre förstå de utmaningar som finns med den politiserade kinaforskningen, säger Kristina Sandklef, som är senior rådgivare om Kina på Consilio, ett konsultföretag för näringslivet.
Hon anser att regeringen även bör satsa på Kinaforskning inom industri- och ekonomifrågor.
Forskning om Ryssland
Frågan om mer Rysslandsforskning har utretts under en längre tid.
– Det här är en välkommen satsning. Ämnet har inte prioriterats i akademiska kretsar under en tid, säger Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet på Utrikespolitiska institutet i en kommentar till SVT Nyheter.
Inom kort väntas regeringen lägga fram en nationell Kinastrategi.
”En utmaning”
”Kina är en utmaning. Det finns stora problem i vår relation med Kina och det finns även stora möjligheter. Därför är det bra att lägga fast några ledstänger så att vi hamnar rätt”, sa Annika Söder, kabinettssekreterare på UD, i en intervju i Sveriges Radio nyligen.