Påståendet från Kina kommer en dryg vecka efter att USA skjutit ner, vad som misstänks vara, en kinesisk spionballong utanför South Carolinas kust. Arkivbild på Kinas president Xi Jinping och USA:s president Joe Biden. Foto: Alex Brandon/AFP/TT

Kina anklagar USA för att ha flugit med ballonger över kinesiskt luftrum

Uppdaterad
Publicerad

Efter nedskjutningen av den misstänkta spionballongen på USA:s östkust kontrar nu Kina och påstår att USA olovligen flugit med ballonger över kinesiskt luftrum vid ett tiotal tillfällen det senaste året. Ett påstående som USA dementerar.

– Vi flyger inte ballonger över Kina, säger John Kirby, nationell säkerhetstalesman i Vita huset.

Enligt Kinas utrikesdepartement har landet svarat ”ansvarsfullt och professionellt” på USA:s flygningar, utan att ge fler detaljer.

– Det är inte ovanligt att USA olagligt går in i andra länders luftrum, säger talespersonen Wang Wenbin vid en presskonferens på måndagen.

Påståendet om de amerikanska ballongerna kommer en dryg vecka efter att USA skjutit ner vad som misstänks vara en kinesisk spionballong utanför South Carolinas kust. Enligt Kina har ballongen använts i forskningssyfte och landet har anklagat Vita huset för att överreagera.

USA nekar till Kinas påstående om amerikanska ballonger i kinesiskt luftrum.

– Inte sant. Det gör vi inte. Det stämmer absolut inte, säger John Kirby i en intervju med MSNBC på måndagen.

Justerad radar

Den senaste veckan har ytterligare tre oidentifierade objekt upptäckts i nordamerikanskt luftrum och skjutits ner, men Kina säger att de inte har någon information om föremålen, rapporterar Reuters. USA:s försvarsmakt har dock ännu inte kunnat identifiera vad de tre senaste föremålen är eller var de kommer från.

”Vi kallar dem objekt, inte ballonger, av en anledning,” säger Glen VanHerck, general vid USA:s flygvapen.

Efter upptäckten av den kinesiska ballongen har militären justerat luftrumsövervakningen för att kunna upptäcka mindre och annorlunda formade föremål än stridsflygplan och missiler, men om de senast upptäckta objekten kan kopplas till justeringen är inte fastställt, rapporterar Reuters.

”Hotbilden förändras”

Under måndagen meddelade Storbritannien att hotbilden förändrats och att man därför ser över sina säkerhetsrutiner. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg beskriver den misstänkta kinesiska spionballongen som en del av ett mönster som understryker vikten av vaksamhet.

– Det vi såg över USA är en del av ett mönster där Kina och även Ryssland ökar övervakningsaktiviteterna mot Natoländer, säger Jens Stoltenberg vid en pressträff på måndagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Blaxland, professor i internationell säkerhet och underrättelsestudier vid Australian National University, menar att ballonger kan ha många fördelar över drönare och satelliter för spioneri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.