Det surrar och bankar på byggarbetsplatsen, en kort biltur från Belgrad. Svetslopporna yr genom luften på väg mot den kalla marken. Ingenjören Aleksandar Djureković, ingenjör vid Roads of Serbia som sköter landets vägar, rättar till hjälmen och blickar bort mot de bropelare som sträcker sig upp ur floderna Sava och Kolubara.
– Det har faktiskt gått väldigt bra, säger han.
– Vi ligger före i tidsplaneringen.
Från den här annars oansenliga lerplätten sträcker sig den stora bron över vattnet i snabb takt. Men medan Aleksandar och de flesta andra ingenjörer vi träffar är serber så är de flesta byggarbetarna kineser.
Det är nämligen kinesiska pengar som till största delen finansierar det här massiva väg- och broprojektet. Det råder kinesisk investeringsboom i Serbien och i Bryssel anar vissa en utmaning.
Pyrande oro i EU
För medan mycket av uppmärksamheten varit som fastnaglad vid EU:s och Rysslands dragkamp om Östeuropa så gör Kina djupa fotavtryck på Balkan. Det är en expansion knuten till Pekings projekt ”den nya Sidenvägen”.
Men från Bryssel hörs oroligt mutter om att Kina inte bara vill konkurrera på europeiska marknader utan också öka sitt politiska inflytande i Europa och EU. Och synen på mänskliga rättigheter och demokrati skiljer sig drastiskt mellan Kina och EU.
Även företag knorrar. Nordic Business Alliance företräder nordiska företags intressen i Serbien. Bland medlemmarna finns Ikea, Volvo och Securitas.
Dess verkställande direktör, Andreja Pavlović, ser stora möjligheter i Kinas investeringar. Problemet är att stora byggavtal ofta sluts på hög politisk nivå. Då kan länderna kräva att deras egna företag ska få förtur till kontrakten.
Pavlović säger sig inte ha sett konkreta regelbrott, men framhåller att konkurrensen kan snedvridas.
– De här avtalen väger tyngre än vanliga marknadsregler och därför känner en del företag att det är ett orättvist övertag som de kinesiska företagen får, säger han.
Väljer egna vänner
Den serbiska regeringen slår å sin sida ifrån sig kritiken. Serbien vill bli del i EU, men infrastrukturminister Zorana Mihajlović framhåller att landet tills dess har rätt att fritt välja vem man samarbetar med.
– Vi kommer att dra nytta av alla investeringar som kan hjälpa oss utveckla vår infrastruktur, säger hon.
Att Kina är en attraktiv samarbetspartner förklarar hon både med de förmånliga lån som landet erbjuder Serbien. Men också med att de avtal som sluts gynnar lokala serbiska företag.
På sikt tror hon att Kinas inflytande bara kommer att öka. Av pengaflödena från Kina in i Europa, så pekar mycket på att hon får rätt.