Niklas Swanström beskriver Kinas nya säkerhetslag i Hongkong som ”väldigt långtgående”. Bild från protester i Hongkong 1 juli, när den nya lagen trädde i kraft.

Expert: ”Kina kan köpa sig tystnad”

Uppdaterad
Publicerad

Även utländska medborgare som uttrycker kritik mot Kinas regim kan komma att straffas av den nya säkerhetslagen i Hongkong. Syftet kan vara att skrämma kinesiska dissidenter och kritiker i andra länder till tystnad. Det tror Niklas Swanström, chef på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik och Kinakännare.

Den nya säkerhetslagens paragraf 38 kan tolkas som att även utländska medborgare som kritiserar Kina kan gripas med hänvisning till lagen så fort de sätter sin fot i Hongkong – och även vid transfer på Hongkongs flygplats, rapporterade CNN igår.

”Kan inte missat den tolkningsmöjligheten”

Niklas Swanström beskriver Kinas nya säkerhetslag i Hongkong som ”väldigt långtgående” och säger att även han tolkar skrivningarna i lagen på detta sätt.

Protesterna i Hongkong

– Huvudsyftet är Hongkongbor och kinesiska medborgare, samtidigt måste man haft utländska medborgare i åtanke, annars hade man skrivit lagen på ett annat sätt. Jag kan inte tänka mig att de kinesiska juristerna har missat den här tolkningsmöjligheten, säger han.

Hur stor är sannolikheten att Kina kommer att tillämpa den här lagen på utländska medborgare? 

– Det är frågan. Men bara det att möjligheten finns kanske är det som är problemet. Man kan köpa sig tystnad, och att man blir mer försiktig med vad man säger, och kanske är det det som Kina vill åstadkomma med den här lagen.

Oklart vad som är olagligt

Säkerhetslagen har kritiserats för att vara svepande och generell i sina formuleringar. Exempelvis är det ännu oklart vad som räknas som omstörtande verksamhet, terrorism, separatism eller samröre med utländska krafter – något som nu är straffbart med upp till livstids fängelse.

– Räcker det med en hashtag eller att bränna något? I det här läget väldigt svårt att säga att det här inkluderas och det här inkluderas inte i lagen, säger Niklas Swanström.

Du själv har uttryckt kritik mot Kina, skulle du känna dig bekväm med att byta flyg i Hongkong?

– Absolut inte. Jag kommer undvika att resa till Kina innan man fått en bättre bild av den här lagstiftningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet