Att gifta sig och skaffa familj är inte längre ett måste för Kinas unga, det visar all tillgänglig statistik. De senaste sex åren har antalet som gifter sig minskat med 40 procent. Färre äktenskap leder till färre barn, vilket är den centrala frågan i en potentiellt allvarlig utveckling för Kina.
Det finns visserligen inga juridiska krav på att man måste vara gift för att skaffa barn, men kutymen kräver det. Förra året minskade barnafödandet med 15 procent jämfört med året innan. Fortsätter den utvecklingen kommer Kinas befolkning på 1,4 miljarder att halveras till år 2100, enligt den medicinska tidskriften The Lancet.
Förändrade attityder
Att färre gifter sig speglar också socioekonomiska förändringar i samhället. 1990-talets skolreformer innebar obligatorisk 9-årig grundskola för alla barn. Det har lett till att kvinnor i betydligt höge grad skaffar sig utbildning och arbete som ger ekonomisk självständighet.
Enligt en undersökning gjord i mars av dejtningssajten Zhaopin planerade 64 procent av de tillfrågade unga kvinnorna inte att gifta sig i brådrasket. Det var i stället de jämnåriga männen som var äktenskapssugna.
Och oförändrade attityder
Samhällets normer vad gäller jämställt familjeliv har dock inte utvecklats i samma tempo. Fortfarande förväntas den förvärvsarbetande kvinnan ta allt ansvar för barn och hem. Pressen på kvinnorna att kombinera familj och yrkesliv är så stor att många helt enkelt väljer att inte skaffa barn alls.