En militärpolis och tre barn med flaggor vid Himmelska fridens torg, skådeplats för prostesterna och massakern 30 år sedan. Arkivbild. Foto: TT/Poppe

Kinas regering försvarar Himmelska fridens torg-massakern

Uppdaterad
Publicerad

För 30 år sedan öppnade kinesiska styrkor eld mot demonstranter i vad som blev känt som massakern på Himmelska fridens torg. Hundratals, eller till och med tusentals, tros ha dödats vid händelsen men Kinas regering avfärdar den ännu starka kritiken.

Att kinesiska representanter på regeringsnivå försvarar det som hände den 4 juni 1989 är ovanligare än vad man skulle kunna tro, helt enkelt då att man sällan ens talar om saken. Men när försvarsminister Wei Fenghe fick en fråga om händelsen vid konferensen Shangri La Dialogue i Singapore, så beskrev han protesterna som ”turbulens” som behövde kväsas.

– Under de 30 år som har gått så har Kina och kommunistpartiet genomgått många förändringar – anser ni att regeringen hanterade Fjärde juni fel? frågade han retoriskt enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Incidenten avslutades. Regeringen var bestämd i att stoppa turbulensen.

”Korrekt policy”

Han tillägger att Kinas utveckling sedan 1989 visar att regeringen agerade rätt. Enligt försvarsministern var protesterna ”politisk oordning som den centrala regeringen var tvungen att kväsa”.

– Vilket var den korrekta policyn, säger han.

– På grund av detta har Kina upplevt stabilitet, och om ni besöker Kina kan så ni se den delen av historien.

Okänt dödstal

På tisdag är 30-årsdagen för protesterna, mot vilka kinesiska styrkor öppnade eld för att slå ned dem. Människorättsgrupper och vittnen framhåller att hundratals eller till och med tusentals människor dödades, enligt Reuters. Kina har dock aldrig gett något dödstal.

Försvarsministerns uttalande påminner om det från försvarsdepartementets talesman Wu Qian som förra veckan motsatte sig beskrivningen av regeringens agerande som ”repression”.

Kina beskyller kontrarevolutionära krafter med avsikt att störta kommunistpartiet för det som hände.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.