På Kantamanto market i Ghanas huvudstad Accra säljs kläder som är donerade från hela världen. Det är en spridd missuppfattning att alla donerade kläder skänks till fattiga människor. Många välgörenhetsorganisationer tar betalt och när kläderna kommer hit till Ghana säljs de per kilo.
Dålig kvalitet
SVT är på plats när de stora balarna med kläder anländer på morgonen till Kantamanto market. Det råder huggsexa om de plagg som går att sälja vidare.
– Det var bättre kvalitet förr, men nu är mycket av kläderna i dåligt skick. De slänger vi bort och bränner, säger försäljaren Hannah Edu.
Bakom marknaden brinner eldarna konstant. Det är de kläder som ingen vill köpa.
Fulla soptippar
Mycket av kläderna sorteras bort redan innan de kommer till marknaden. Det handlar om så kallad fast fashion – modeplagg som inte håller för mer än ett par tvättar. Uppskattningsvis 40 procent hamnar på soptippen.
– Våra soptippar är fulla och det är nästan bara kläder. Det är ett enormt miljöproblem, Jennifer Bampoe, ordförande för Clean Ocean Project.
Hamnar i havet
Överallt i Accras diken och vattendrag finns slängda kläder. Och när SVT besöker en strand i Accra ligger drivor av kläder i sanden.
– Kläderna hamnar till slut i havet. Så det är inte bara ett miljöproblem som berör oss här i Ghana, säger Jennifer Bampoe.
Flera afrikanska länder har velat förbjuda importen av begagnade kläder eftersom det slår ut den inhemska textilindustrin. Men här i Ghana lever tusentals människor på försäljningen av andrahandskläder.
Drunknar i dåliga kläder
Uppskattningsvis 15 miljoner plagg kommer varje vecka till Ghana. Det är mycket med tanke på att befolkningen är drygt 30 miljoner.
– Vi drunknar i dåliga kläder. Det är inte så att vi vill att väst ska sluta skänka. Men snälla, sluta dumpiga era fläckiga och trasiga kläder till oss, säger Jennifer Bampoe.