På måndagsförmiddagen godkände EU-ländernas utrikesminister att även den pågående migrantkrisen ska kunna leda till sanktioner i form av inreseförbud och frysta eventuella tillgångar i EU.
”Dagens beslut återspeglar beslutsamheten i EU att stå upp mot att migranter görs till verktyg för politiska ändamål. Vi slår tillbaka mot detta omänskliga och illegala agerande. Samtidigt fortsätter vi att betona de oacceptabla pågående repressalierna från regimen mot sin egna befolkning”, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande.
Fler ska listas
Beslutet innebär att arbetet nu kan komma i gång med ta fram ännu fler namn till EU:s sanktionslistor för Belarus, på exempelvis flygbolag, turistfirmor eller personer som har hjälpt till att föra migranter till gränsen mot EU-länderna.
– Vi kommer att se hur man kan agera mer internationellt. Kommissionen kommer att titta på olika sätt att göra det svårare för alla flygbolag att utnyttja den här situationen, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde i Bryssel.
Den effekt som sanktionssamtalen redan fått när det gäller trafiken in till Belarus ser hon som bevis på att sanktionerna verkligen fungerar.
– Jag kan bara konstatera att hotet om sanktioner redan har gjort att till exempel det belarusiska flygbolaget Belavia och flera andra flygbolag inte längre flyger medborgare från de länder som de (migranterna) framför allt kommit ifrån, säger Linde.
Flygförbud?
Hennes litauiske kollega Gabrielius Landsbergis vill dock gå ännu längre mot flygtrafiken.
– Vi måste se till att Minsks flygplats blir en flygförbudszon och åtminstone tillfälligt se till att inga plan som potentiellt kan ta in migranter som vill ta sig över gränsen olagligt kan landa i Minsk eller någon annan flygplats i Belarus, säger Landsbergis på väg in till mötet i Bryssel.
Viftas bort av Lukasjenko
Lukasjenko viftar dock bort EU:s hot om nya sanktioner.
– Vi kommer att försvara oss själva. Det finns ingenstans att dra sig tillbaka längre, säger han enligt den statliga nyhetsbyrån Belta.
Lukasjenko förnekade också anklagelserna om att hans regering ska ha organiserat migrantflödet och säger ”det inte är värt ansträngningen”. Han menar också att att de migranterna motsätter sig belarusiska försök till att uppmuntra dem att återvända till sina hemländer.
– Dessa människor är väldigt envisa: ingen vill återvända. Och det är förståeligt, de har ingenstans att åka tillbaka till. De har ingen plats att bo där, de vet att det inte finns något att mata sina barn med. Dessutom är vissa helt enkelt rädda för sina liv, säger han.