Klimat-SOS från Maldiverna

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera förberedelser, inklusive en generalrepetition, höll Maldivernas regering på lördagen ett möte under havsytan.

Avsikten var att sända ett klimat-SOS om vad som händer om vattennivåerna tillåts stiga ytterligare.

-Vi försöker få ut ett budskap så att resten av världen förstår vad som kommer att hända, och vad som kommer att hända i Maldiverna, om klimatförändringarna inte hejdas, sade president Mohamed Nashid, när han efter mötet – med vattnet droppande från kroppen – mötte de många medieföreträdare som var på plats ovanför vattenytan.

I det halvtimmeslånga regeringssammanträdet deltog förutom presidenten elva ministrar, en vicepresident och en sekreterare. TV-kameror visade hur mötesdeltagarna, med dykutrustning och klädda i svarta våtdräkter, dök 3,8 meter under havsytan för att där samlas runt uppställda bord i det turkosblå vattnet.

Väl där öppnade presidenten sammanträdet, samtidigt som en svartvit trerandig frökenfisk simmade runt bland deltagarna.

Maldiverna, beläget utanför sydvästra Indien, är mest känt för sin extremt lyxiga turism och sina orörda sandstränder. Men det lilla låglänta öriket, vars genomsnittshöjd endast är en och en halv meter över havsytan, är en av de platser på jorden som är mest hotade av stigande vattennivåer.

Och om FN:s spådom om klimatförändringarna är korrekt kommer Maldiverna, som består av över 1.000 öar, att ligga under vatten år 2100.

-Vi måste nå en bättre överenskommelse. Vi borde komma fram till ett gemensamt åtagande så att alla överlever. Om Maldiverna inte kan räddas i dag, är det knappast någon större chans för resten av världen heller, sade presidenten med adress till FN:s klimatmöte i Köpenhamn senare i år där förhoppningen är att få till stånd en överenskommelse som kan ersätta Kyotoavtalet från 1997.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.