Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tyskland borde skämmas”, säger Greta Thunberg som är med vid demonstrationerna i Tyskland. Foto: Ronald Wittek/TT

Klimatdemonstration mot kolgruva i tyska Lützerath – Greta Thunberg på plats

Uppdaterad
Publicerad

Tusental klimatdemonstranter protesterade vid lunchtid på lördagen mot en planerad kolgruva i den tyska byn Lützerath. Bilder från platsen visar hur polis och vissa demonstranter drabbar samman. Demonstrationerna är efter att byn ska utrymmas till fördel för en kolgruva som ska utökas.

Klimataktivisten Greta Thunberg är en av dem som protesterade.

– Vi måste behålla kolet i marken. Tyskland borde skämmas, säger hon.

Vid tolvtiden på lördagen inleddes demonstrationen i Lützerath mot gruvhålet. Enligt polisuppgifter till tyska medier förväntades ungefär 8000 demonstranter, men det tros vara fler.

Enligt Westdeutscher Rundfunk ska polisen använt pepparspray mot demonstranter. Bilder från platsen visar också sammandrabbningar mellan kravallklädd polis och demonstranter.

Tusentals demonstranterna protesterade mot en ny brunkolsgruva i tyska Lützerath. Foto: INA FASSBENDER/AFP/TT

Twitter varnar polisen demonstranterna från att gå nära gruvhålet – speciellt efter de senaste dagarnas regn. ”Sätt inte ditt liv eller din hälsa på spel.” De skriver även att mestadels maskerade personer har försökt ta sig in på farliga områden. De uppmanar demonstranterna att vara samarbetsvilliga och inte tackla polis.

Aktivister i tunnel

Två aktivister har också befunnit sig i en tunnel de grävt under Lützerath. Enligt aktivisterna vill de ge demonstranterna ovan jord så lång tid som möjligt för att mobilisera, rapporterar BBC.

Polischefen Dirk Weinspach säger till BBC att de har försökt föra en dialog med aktivisterna i tunneln och informerat dem om riskerna. Under lördagen pågick arbetet med att försöka få ut de två ur tunneln.

På fredagen la den svenska kimataktivisten Greta Thunberg ut en Instagram-post från Lützerath. Hon var också en av deltagaren under lördagens protester. Hon var också en av dem som talade inför de samlade demonstranterna.

– Vi tänker inte ge upp, säger hon från scenen.

Klimataktivisterna Luisa Neubauer, Greta Thunberg och Lakshimi Thevasagayam på plats i Lützerath under fredagen. Foto: EPA/FINN BECKER/TT

Ska utrymma staden

Protesterna har redan pågått under drygt två år i västra Tyskland. Ett tusental demonstranter och aktivister har ockuperat de hus finns kvar men även byggt kojor för att hålla sig undan polisen. Anledningen till ockupationen är att ett energibolag vill bryta ytterligare brunkol i området. Konflikten har gjort Lützerath till en symbol för den tyska energidebatten.

Tidigare i veckan kom rapporter om att uppemot 2 000 poliser kallats till platsen för att utrymma staden.

Tyskland har lovat att fasa ut kolkraft till 2030 – åtta år snabbare än det tidigare målet 2038. Lützerath väntas därför bli en av de sista städerna som används för att bryta kol, rapporterar BBC.

Brunkolsbrottet Gartzweiler är flera kilometer långt. Foto: Michael Probst, AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.