Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi slåss mot klimatförändringar över hela världen”. Hör aktivisterna från tyska Luetzerath i klippet. Foto: Oliver Berg/Michael Probst/TT

Nu ska byn rivas – för att kunna bryta brunkol

Uppdaterad
Publicerad

Den lilla byn Lützerath sydväst om Düsseldorf i västra Tyskland har ockuperats av aktivister under en längre tid, för att hindra brytning av brunkol i området.

Nu ska byggnaderna i byn rivas för att ge utrymme åt brunkolsbrytning. På tisdagen började polisen ta bort barrikaderna som satts upp runt byn.

De få hus som finns i Lützerath har ockuperats av ett tusental demonstranter och aktivister.

Det har gått drygt två år sedan de första ockupanterna kom dit, och de senaste dagarna har de satt upp barrikader av sådant som funnits tillgängligt, såsom gatsten, containrar och trädgrenar. I träden har de byggt kojor för att hålla sig undan polisen och fortsätta ockupera marken.

Anledningen till ockupationen är att ett energibolag vill bryta brunkol i området. Konflikten har gjort Lützerath till en symbol för den tyska energidebatten.

Intill Lützerath ligger ett redan befintligt brunkolsbrott, och nu vill energibolaget alltså börja bryta brunkol även där Lützerath ligger.

Olagligt ockupera byn

Brunkolet har länge vart på väg att fasas ut i Tyskland, men alltsedan Ryssland inledde sitt krig i Ukraina har myndigheterna svängt. Landet befinner sig likt många andra europeiska länder i en energikris sedan man slutat importera rysk gas.

Från och med tisdagen är det olagligt att ockupera byn och polisen har påbörjat utrymning. Enligt uppgift har uppemot 2 000 poliser kallats till platsen för att se till att allt går rätt till.

Klimataktivisterna hoppas kunna fördröja utrymningen av Lützerath till den 28 februari. Därefter träder ett nytt förbud mot skogsröjning i kraft, vilken kan försvåra upplösningen av lägret.

”Lämna kolen i marken”

Kampen mot ny brunkolsbrytning i den västtyska byn har engagerat folk från såväl Tyskland som grannlandet Nederländerna.

– Vi måste börja se på energi på ett annat sätt, och framförallt bruka mindre energi. Lämna denna kol i marken, säger en aktivist från Nederländerna.

Aktivisten Sascha, som egentligen heter något annat, tror inte att man kan räkna med att politiken ska lösa frågan.

– Till syvende och sist är det upp till oss att stoppa polisen från att utrymma Lützerath.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.