• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Klimatfrågan i domstol när politiken går för långsamt

Uppdaterad
Publicerad

Kampen mot klimatförändringarna sker allt oftare i domstol när politiska lösningar dröjer. I Nederländerna avgörs snart ett fall som kan få stor betydelse. Regeringen anklagas för att ha gjort för lite för att minska landets utsläpp.

Det är miljöorganisationen Urgenda som, tillsammans med hundratals privatpersoner, har dragit den nederländska regeringen inför domstol.

De anser att regeringen inte gjort tillräckligt för att minska landets utsläpp av växthusgaser och därför inte skyddat befolkningen från farliga klimatförändringar. Två instanser har hittills gett dem rätt, och dessutom beordrat regeringen att agera snabbare för att minska utsläppen.

Avgörs i högsta instans

Den 20 december avgör den nederländska Högsta domstolen fallet som kan få stor betydelse globalt, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet.

– Bekräftar Högsta domstolen det som tidigare instanser sagt kommer det naturligtvis inspirera processer i andra länder, säger han.

Kampen mot klimatförändringar sker nu allt oftare genom olika rättsprocesser runt om i världen. Enligt en rapport från London School of Economics finns över 1300 fall i 28 länder, flest i USA.

En reaktion på långsamma politiska lösningar

Ökningen kan bland annat ses som en konsekvens av att de politiska lösningarna på klimatkrisen dröjer, menar Jonas Ebbesson.

– Det finns en frustration över att klimatåtgärderna går för långsamt. Till stor del är det offentliga aktörer, som regeringar, delstater eller städer som därför ställs till svars, men även enskilda företag.

Han är tveksam till om en liknande process som den i Nederländerna skulle vara möjlig även i Sverige.

– Att stämma regeringen allmänt blir svårt utifrån hur svensk rätt ser ut idag. Däremot tror jag att staten kan hållas ansvarig för vissa saker, både när det gäller förebyggande åtgärder för att minska mängden växthusgaser och åtgärder för att anpassa sig till klimatförändringarna, säger han.

Jonas Ebbesson tror att rättsprocesser kring klimatet kommer bli fler framöver.

– Klimatfrågan kommer inte bli mindre aktuell, så jag tror vi kommer se fler fall.

FAKTA: Klimatrelaterade fall i världen

Rättsprocesser om klimatet förekommer i minst 28 länder i världen. Flest fall finns i USA.

I Tyskland har den peruanske bonden och bergsguiden Saúl Luciano Lliuya stämt det tyska energiföretaget RWE, och anser att deras koldioxidutsläpp fått glaciärer att smälta i Anderna. Enligt stämningen motsvarar RWE:s utsläpp 0,5 procent av alla växthusgaser i världen. Bolaget krävs på 17.000 euro, som ska användas för att bygga skydd mot den översvämning som Saúl Luciano Lliuyas hemstad Huaraz hotas av från en smältande glaciär.

I USA i delstaten Oregon har ett 20-tal unga amerikaner i den så kallade Juliana-processen stämt USA:s regering för att deras politik orsakar klimatförändringar som hotar deras rätt till ett säkert och stabilt klimat.

I Norge har flera miljöorganisationer stämt den norska staten för att bryta mot den norska grundlagen, när de öppnat upp för möjligheten att borra efter mer olja i Arktis. Nyligen togs fallet upp i den norska motsvarigheten till hovrätten, Borgartinget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.