Framför allt parlamentets högerpartier ville fälla förslaget, men förlorade med 312 röster mot 324 och tolv nedlagda i en jämn omröstning i Strasbourg på onsdagen. Ledamöterna röstade vidare om detaljerna, och kom senare fram till en linje som man kan förhandla om med EU:s medlemsländer i ministerrådet.
Naturrestaurering en kampfråga
Naturrestaureringen har blivit en oväntat hetsig kampfråga i EU-parlamentet. Mycket beror på att den dominerande högergruppen, konservativa EPP, anser att förslaget är så dåligt att man inte ens vill förhandla om det.
Nej-sidan tycker att förslaget är för långtgående och pekar på hårda krav på exempelvis grönområden i städer och hur många gamla våtmarker som ska återställas. EPP varnar också för en livsmedelskris om det inte finns tillräckligt med jordbruksmark.
Ja-sidan anklagar i sin tur EPP och dess tyske gruppledare Manfred Weber för att främst vara ute efter att markera sin styrka och redan kampanja inför nästa års EU-val.
Stora skiljelinjer
Moderaterna röstade emot förslaget och EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd (M) menar att det inte är genomarbetat med tillräckliga utredningar.
– Vi tycker kommissionen har gjort ett riktigt dåligt jobb och vi önskar att de hade gjort om, och gjort det bättre, säger hon till SVT Nyheter.
Miljöpartiet röstade för och EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) säger i ett pressmeddelande:
“Det är en viktig grön seger. Det är en historisk dag att EU äntligen kan anta den första lagstiftningen som syftar till att återställa natur.”
EU:s medlemsländer i ministerrådet enades om sin syn på förslaget i juni. Sverige röstade då emot.
Detta innebär lagen
Lagförslaget om naturrestaurering presenterades av EU-kommissionen i juni 2022 och innebär att alla EU:s länder, till 2030, ska återställa 20 procent av den landyta och hav som människan har förändrat. Förslaget innefattar även att grönområden i städer inte ska minskas, samt delvis om att återställa våtmarker.
(TT)
Så röstade partierna
Nio svenska EU-parlamentariker från Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade emot förslaget. Tolv EU-parlamentariker från Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet röstade för det.
Källa: Europaportalen