Patienter med kolerasymptom vid en klinik i Port-au-Prince som drivs av Läkare utan gränser. Arkivbild. Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

Kolerautbrott förvärras i Haiti

Uppdaterad
Publicerad

Kolera sprids i snabb takt i Haiti. På bara några få dagar har antalet misstänkt smittade mer än fördubblats till nära 2 000 personer och minst 41 personer har avlidit, säger landets hälsomyndigheter.

Utbrottet, som tog fart i början av oktober, kommer bara tre år efter det att den fattiga karibiska nationen till slut lyckades utplåna ett utbrott som pågått sedan 2010 och krävt mer än 10 000 människoliv.

”Fram till för några dagar sedan har ökningen av kolerafall skett gradvis men nu ser vi en oroväckande kraftig ökning, så situationen har blivit mer utmanande”, skriver Ulrika Richardson, FN:s humanitära samordnare i Haiti, i ett blogginlägg.

”Även om kolera kan vara dödligt, går det att förebygga och behandla”, skriver hon och tillägger att ett snabbt agerande är av avgörande betydelse för att begränsa utbrottet.

Kriminella gäng härjar

Situationen i det svårt krisdrabbade landet försvåras av att kriminella gäng blockerar Haitis huvudsakliga bränsleimportterminal. Enligt FN-talespersonen Stéphane Dujarric komplicerar detta arbetet för hjälporganisationer och försvårar tillgången till rent vatten.

Haitis regering har bett det internationella samfundet om hjälp.

FN:s säkerhetsråd överväger på begäran av generalsekreterare António Guterres att skicka en internationell styrka för att återställa ordningen. Det var ett FN-stabiliseringsuppdrag som 2010 förde kolera till landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.