Vindistriktet Chablis i norra Bourgogne. Världskänt för sina vita viner. Här träffar vi Cyril Gautheron och hans arbetslag – de har precis påbörjat skörden.
– Den är väldigt svag i år. Nu på morgonen har vi plockat ungefär 60-70 procent mindre druvor än vanligt, säger han.
En bit bort har makarna Davenne sina vinodlingar. De har valt att vänta någon vecka med att skörda. Det gäller att hitta rätt tillfälle. Förutom att vara få i år så är druvorna olika mogna. De som klarade sig från frosten är redo att plockas, men merparten frös och ligger flera veckor efter.
”En jordbrukskatastrof”
Den franska jordbruksministern har kallat frostangreppen för ”troligen den största jordbrukskatastrofen i början av decenniet”.
De flesta vinområdena i Frankrike har drabbats. Bland annat de klassiska områdena Bordeaux, Champagne och Bourgogne. Produktionen bedöms kunna bli uppemot 30 procent mindre i år. Det skulle innebära en förlust på omkring 20 miljarder kronor.
Liknande men mindre problem har drabbat andra vinländer som Tyskland, Spanien och Italien.
De får hitta andra sätt att livnära sig
Än så länge märks inte bristen. Just nu skeppas tidigare årgångar ut i världen. Det är först nästa år som det kommer märkas att 2021 års årgång av många franska viner är mager.
Clotilde Davenne funderar på alternativa inkomstkällor nästa år.
– Man måste alltid vara positiv. Vi kan satsa på att utveckla vinturismen, ta hit fler människor till gården.
”Finns inga normala år längre”
Ett dåligt år klarar de flesta vinodlarna – de får ta lite bättre betalt för 2021 års vin och utveckla andra delar av verksamheten. Problemet är att de extrema åren kommer allt oftare. Klimatförändringarna har ändrat förutsättningarna och kanske är årets dåliga skörd bara en föraning om framtida utmaningar.
- Det finns inga ”normala år” längre. Vi har stora problem framför oss. Marken här är kalkrik och behåller inte vattnet så bra. Vårt vin klarar inte varma torra somrar. Vi försöker anpassa oss, men om uppvärmningen fortsätter har vi kanske inget Chablis-vin år 2050, säger Clotilde Davenne.
Hör vinbönderna i Chablis berätta mer om läget och tankarna inför framtiden i klippet ovan.