• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ursula von der Leyen vid tisdagens presskonferens om energikrisen. Foto: Frederick Florin/TT

EU:s nya energiplan: gemensamma inköp och solidarisk fördelning av gas

Publicerad

Efter “intensiva diskussioner” föreslås nu EU:s medlemsländer tvingas till – och få ”rättvis ersättning” för – att dela med sig av gas vid en kris. EU-kommissionens ordförande vill se fler avtal mellan enskilda länder, helst ett fyrtiotal. I dag finns sex stycken. 

– Det är inte tillräckligt, säger Ursula von der Leyen.

Vid tisdagens presentation av en gemensam handlingsplan för att överleva en vinter utan rysk gas förklarade Ursula von der Leyen förslagets “solidaritetsregler” – att alla medlemsländer kan få gas från andra i krislägen, mot en ”rättvis ersättning”.

Länderna ska enligt förslaget få 12 timmar på sig att räcka upp handen för att hjälpa till, rapporterar Politico, och tre dagar på sig att leverera.

Gemensam hävkraft

Förutom att obligatoriskt sluta upp bakom varandra föreslås EU-länderna också börja med gemensamma gasinköp.

– Det är logiskt att vi i stället för att buda mot varandra använder vår sammantagna inköpskraft som en hävstång, säger Ursula von der Leyen på presskonferensen.

Inget pristak – än

Ett nytt prissättningsindex för flytande naturgas, LNG – som enligt kommissionen bättre speglar dagens marknad – är på gång men kommer inte att träda i kraft förrän nästa år. Fram tills dess förblir unionen sårbar och den nya krisplanen bevarar möjligheten till pristak i nödlägen, enligt Ursula von der Leyen.

– Vi tar fram en mekanism som begränsar överpriser på gas, om det skulle behövas, säger hon.

Nästa steg

Tisdagens förslag ska behandlas redan på torsdag när EU-ländernas stats- och regeringschefer – för första gången med Ulf Kristersson (M) som svensk statsminister – samlas till ordinarie toppmöte i Bryssel. 

Därefter blir det upp till medlemsländernas energiministrar att fortsätta diskussionen vid sitt kommande möte i Luxemburg på tisdag i nästa vecka. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.