• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Experten: Därför är gaspristak i EU fel väg att gå

Publicerad

Införandet av ett gaspristak ska diskuteras när EU:s energiministrar möts i ett extrainsatt möte på fredagen. Ett sådant tak vore helt fel väg att gå menar Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftteknik. 

– Det kommer att störa marknaden, säger hon i Aktuellt. 

Målet för EU-länderna är att man inför vintern ska komma överens om ett åtgärdspaket för att hantera energikrisen. Bland annat uppges EU-kommissionen överväga ett pristak när det gäller naturgas. Taket skulle i så fall sättas strax över vad gasen kostar på marknaden i Asien, för att det ändå ska bli lönsamt för gasbolag i Norge och andra länder att sälja till EU, även om man inte får ut lika stor vinst som i dag. 

Diskussion väntas på EU:s energiministermöte i Bryssel på fredagen, men än så länge finns dock inget på papper. Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftteknik vid KTH i Stockholm, är oroad över planerna på ett pristak eftersom hon menar att det skulle störa marknaden. Hon hoppas i stället på både kortsiktiga och långsiktiga investeringar i förnyelsebar energi. 

– Eftersom vi har en brist så går priset upp. Och därför är det absolut enklaste sättet att få ner priset är att ersätta gasen med något annat. Så om vi skulle komma i gång med att till exempel bygga mer elproduktion för förnyelsebara energikällor så skulle det hjälpa till, och då är det problematiskt att ta bort incitament för marknaden att hantera det här, säger Lina Bertling Tjernberg i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.