– Jag har inte haft någon personlig kontakt med honom, så jag vet inte vad han tycker, säger Anders Kompass till SVT:s Aktuellt.
Vad tänker du om det?
– Ja, om jag hade varit honom så hade jag ju ringt och sagt att ”jag förstår att du har det svårt, det här kommer kunna gå bra och när utredningarna är klara så kommer du bli frikänd”.
Kompass hänvisar även till den historia som han och Eliasson delar. De båda har tidigare jobbat tillsammans inom utrikesdepartementet och Eliasson har varit Kompass chef.
Larmade om sexövergrepp
Den svenske FN-visselblåsaren Anders Kompass meddelade i början av juni att han lämnar sin post som chef för Förenta Nationernas avdelning för mänskliga rättigheter.
Avhoppet kommer efter flera turbulenta år inom FN som började 2014 när Anders Kompass slog larm om sexövergrepp – utförda av FN-personal i Centralafrikanska republiken (CAR).
Bland annat rapporterade han om franska FN-soldater, på plats i CAR, som tvingat sig till sex i utbyte mot mat. Det hela ledde till omfattande utredningar och att Anders Kompass stängdes av från sin tjänst.
Ett FN isolerat från verklighet
När han nu ser tillbaka på sina år inom FN som en överlag bra tid. I SVT:s Aktuellt berättar han om de fina åren på fältet i bland annat Latinamerika – en plats där Kompass kände att han kunde göra skillnad nära folket. En annan bild har han av delar i den FN-verksamhet som pågår i organisationens högkvarter i bland annat New York och Genéve.
– Jag har sett hur ledningen och hur många inom FN blir isolerade från verkligheten. Det blir andra saker som är viktiga, istället för att stå människor nära.
Vilka saker?
– Protokoll till exempel. Det blir viktigt att hålla sig väl med chefer, att inte skapa problem för ledningen. Att hålla tyst om många olika saker, säger han, och fortsätter:
– Det handlar om att se till att den stora organisationens, i det här fallet FN:s, goda rennomé hålls uppe istället för att se till det som verkligen är viktigt – nämligen att stå upp för människorna.
”Ban Ki-Moon har varit svag”
Anders Kompass har tidigare beskrivit hur en slags kultur inom FN växt fram, där händelser likt den han själv gått igenom, tillåts äga rum. På toppen av hela organisationen sitter generalsekreterare Ban Ki-Moon, och han bär själv ett stort ansvar för detta, menar Anders Kompass.
– Det är hierarkiskt uppbyggt. Generalsekreteraren betyder oerhört mycket utåt, och genom att generalsekreteraren har varit svag för att stå upp och presentera vad FN har för vision.