Högsta domstolen sätter stopp för Bidens mål – ”Fattar usla beslut”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två veckorna har USA:s högsta domstol drivit igenom tre förändringar i konservativ riktning. Aborträtten har rivits upp, vapenlagarna liberaliserats och klimatarbetet försvårats, och nu får president Biden ta smällen.

En maktkamp har blossat upp då USA:s president framstår som allt svagare efter högsta domstolens senaste agerande. För drygt en vecka sedan omkullkastades den historiska abortlagen Roe mot Wade. Ändringen möjliggör för delstaterna att införa skarpa inskränkningar i aborträtten, vilket flera inte var sena med att göra. Abortförbud inträdde direkt i bland annat Louisiana och Kentucky, där kvinnor som utför en abort nu riskerar upp till fem års fängelse.

I samma veva slog HD fast att miljöskyddsmyndigheten i landet inte har rätt att begränsa kraftverkens utsläpp av växthusgaser. Detta sätter käppar i hjulet för Bidens klimatmål, något han reagerar starkt över.

– Högsta domstolen fattar usla beslut, sade presidenten under en presskonferens i veckan.

Sist men inte minst röstade HD ned en restriktiv vapenlag i New York i förra veckan. Amerikaner i regionen har nu rätt att bära vapen, även offentligt. Flera delstater förväntas överklaga sina restriktioner på liknande sätt. Ungefär en fjärdedel av USA:s befolkning lever i delstater som kan påverkas av HD:s dom.

Trumps påverkan

Att domstolens beslut inte går i linje med Bidens politik kan förklaras av att Donald Trump under sin tid som USA:s president tillsatte tre republikanska domare. Ruth Bader Ginsburg – en domare som var drivande i Roe mot Wade-beslutet 1973 – avled dessutom under hans presidentskap.

Enligt en opinionsmätning är det endast 25 procent av amerikanerna som har förtroende för högsta domstolen i dag.

– Domstolen har bränt den lilla legitimitet den fortfarande hade, sade Elisabeth Warren, senator i Massachusetts, i en tv-sändning av ABC News.

SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg berättar mer om debatten kring HD:s makt i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.