Den kanadensiska ex-diplomaten Michael Kovrig och affärsmannen Michael Spavor greps i december 2018. Kina hävdar att de deltagit i aktiviteter som kan skada rikets säkerhet.
I ett öppet brev skriver 143 internationella forskare och ex-diplomater att Michael Kovrig regelbundet träffade kinesiska tjänstemän och forskare för att förstå Kinas position bättre när det gäller viktiga internationella frågor.
Michael Spavor uppges ha ägnat sin tid åt att bygga relationer mellan Nordkorea, Kina, Kanada och annorstädes, skriver de.
”Dessa möten och utbyten är grunden för seriös forskning och diplomati i världen, vilket inkluderar kinesiska forskare och diplomater. Emellertid skickar herr Kovrigs och herr Spavors häktning ett budskap att den sortens konstruktiva arbete är ovälkommet och till och med riskabelt i Kina”.
Huaweis finanschef
De två kanadensarna greps ett par dagar efter att Kanada gripit en av telekomjätten Huaweis absolut högsta chefer, finansdirektören Meng Wanzhou, som även är vice styrelseordförande i Huawei och dotter till grundaren.
USA vill att Meng Wanzhou utlämnas.
Dödsdomen
Efter gripandet av de två kanadensarna avkunnade en kinesisk domstol ett dödsstraff mot en tredje kanadensare.
Dödsstraffet uppfattas i västliga länder som ett svar på gripandet i Kanada av Huaweis finanschef. Den tredje kanadensiska mannen uppges att ha försökt smuggla över 200 kilo narkotika från Kina. Mannen nekar till anklagelserna.
Den tredje kanadensaren nämns inte i det öppna brevet som publicerades i måndags.
Kina-ambassadören avgår
Efter att den diplomatiska krisen mellan Kanada och Kina eskalerat sade Kanadas premiärminister Justin Trudeau att landets ambassadör i Kina, John McCallum avgår. Beskedet kom i lördags mitt under den diplomatiska krisen mellan de båda länderna.
Kina-ambassadören John McCallum har tidigare kritiserat USA:s begäran om att Kanada ska lämna ut teknikjätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou.
Kallt tekniskt krig
Den diplomatiska krisen mellan länderna, som beskrivs som den svåraste på flera decennier, tog fart i november 2018 då det framkom uppgifter om att USA ville övertyga internetleverantörer i ”allierade och vänligt sinnade” länder att undvika telekommunikationsutrustning från kinesiska Huawei, som är världens nästa största telekombolag.
Det uppgavs vara amerikanska regeringstjänstemän som hade informerat ett antal länder, där Huawei-utrustning används, om att USA ser risker med cybersäkerheten.
Vissa, ej namngivna tjänstemän i den amerikanska administrationen, uppgav då att kampanjen var en del av ett bredare tekniskt kallt krig mellan USA och Kina.
SVT Nyheter söker Kinas ambassad i Stockholm för kommentar.