Den ex-sovjetiska republiken Georgien ligger i Kaukasus vid Svarta havets östra kust.
Georgien blev självständigt vid Sovjets kollaps 1991. Även då utbröt strider med utbrytarprovinsen Sydossetien, som haft autonom status sedan 1922. Sydossetien och Abchazien har än i dag autonom status och kallar sig republiker, men tillhör Georgien.
Strategiskt läge
Utbrytarrepubliken Sydossetien ligger centralt i landet, men längs gränsen mot Ryssland och den ryska regionen Nordossetien. Den andra utbrytarrepubliken, Abchazien, ligger i landets nordvästra hörn, vid gränsen mot Ryssland i norr och Svarta havet i väster.
Sydossetien, som konflikten handlar om, är stort som Dalsland och har omkring 70.000 invånare, varav nära 20.000 är georgier. Abchazien är något större. Båda regionerna har en strategiskt viktig placering för t.ex. olje- och gasexport till och från Ryssland.
Rosenrevolution
År 2003 avsattes den ryssvänlige presidenten Eduard Sjevardnadze efter massdemonstrationer om påstått valfusk, i den så kallade ”rosenrevolutionen”.
Istället valdes den tydligt västorienterade Micheil Saakasjvili till president i en jordskredsseger år 2004 – han fick 96 procent av rösterna. Han omvaldes i januari 2008.
Saakasjvilis regering har visat intresse för såväl EU- som Nato-medlemskap, vilket anses ett hot mot Rysslands tillgång till Georgiens ekonomiskt strategiska läge.
Självständighet
I samband med att Kosovo erkändes som självständig stat av många länder i början av 2008 förnyade Sydossetien och Abchazien sina krav på total självständighet.
Nyligen avvisade Sydossetien ett erbjudande från Georgien om utvidgad autonomi. Samtidigt meddelade Ryssland att man stärkt banden till separatisterna. I övrig stöder Ryssland sedan många år de båda utbrytarprovinserna Sydossetien och Abchazien politiskt, ekonomisk och militärt.
Enligt den georgiska regeringen är det Ryssland som underblåst konflikten med Sydossetien. Från Ryssland skyller man istället på den västorienterade regeringen, och de militära styrkor man sänt in för att tvinga Georgien att lägga ner vapen kallas fredssoldater.
Enligt vissa analytiker skulle hotet om en större konflikt kunna ingå i ett försök att underminera Saakasjvilis presidentskap. Det har också hävdats att konflikten i Georgien är en styrkedemonstration inför väst: att Ryssland är tillbaka som maktfaktor i världen.