Kongo-Kinshasa auktionerar ut betydelsefull mark för oljeborrning

Uppdaterad
Publicerad

I Kongo-Kinshasa pågår en auktion av markdelar för oljeborrning. Nu varnar bland annat Greenpeace för att beslutet kan få katastrofala följder för klimatet. 

– Om olja pumpas ut ur skogen kommer stora mängder koldioxid att släppas ut i luften och hettan kommer att bli ännu värre över hela världen. Inte bara i Kongo-Kinshasa och Afrika, utan även i Europa, Amerika och hela världen, säger Irene Waibwa Betoko, projektledare vid Greenpeace Afrika.  

Världens näst största regnskog, samt världens största tropiska torvmark, finns i Kongo-Kinshaha. Nationalparken Virunga i nordost är ett Unesco-klassat världsarv och hemvist för de vilda bergsgorillorna. 

Markdelarna som auktioneras ut till högstbjudande ligger utspridda över hela landet och några är placerade i områden med unik regnskog och våtmark, med ekosystem väsentliga för både människor och djur.

Ett kliv tillbaka

Auktionen ses av bland annat Greenpeace som ett kliv tillbaka i kampen för klimatet och en hållbar utveckling.

Den kongolesiska regeringen försvarar auktionen med att det kommer gynna landets ekonomi och minska den enorma fattigdom som finns i landet. Och att situationen i världen har fått dem att behöva tänka om.

– Detta ska ses i en kontext där fossila råvaror som råolja och gas har blivit en bricka i spelet när det gäller fred och stabilitet i världen i och med den rysk-ukrainska konflikten, säger president Félix Tshisekedi.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.