Svart t-shirt med bild på Trump och texten ”Fight, fight, fight”, Donald Trump höjer knuten näve

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bara timmar efter attentatet fanns t-shirts med en bild på Trump med knuten näve ute till försäljning på nätet. Foto: officialhodgetwins, Evan Vucci/AP

Konspirationsteorier sprids – risk för ökad splittring

Publicerad

USA:s presidentkandidater har manat till lugn och att ena landet.

Men bland väljarna sprids konspirationsteorierna och riskerar att leda till det motsatta, förklarar Frida Stranne, doktor i freds- och utvecklingsforskning.

– Mycket tyder på att det här ytterligare kommer att spä på oroligheterna, säger hon.

Det dröjde inte lång tid efter mordförsöket på Donald Trump innan spekulationerna kring motiv drog igång. Bland väljarna är teorierna många – allt från att skjutningen är fejkad till att Demokraterna ligger bakom.

– Det finns allt i detta som på olika sätt skapar förutsättningar för konspirationer att sprida sig och ta riktig stor fart, säger experten Frida Stranne.

Skottlossning mot Donald Trump

Även republikanska politiker, anklagar Demokraterna för mordförsöket. På X skriver vicepresidentskandidaten, JD Vance, bland annat att attentatet inte är en ”isolerad händelse”.

Den republikanska senatorn Tim Scott skriver på X:

”Det här var ett mordförsök med stöd från den radikala vänstern och medieorganisationer som oupphörligt kallar Trump ett hot mot demokratin, fascist eller värre saker”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning mot Donald Trump

Mer i ämnet