Amnesty menar att den nya lagen är farlig för asylsökande. Foto: TT

Franskt lagförslag: Asylsökande barn ska kunna låsas in i 90 dagar

Uppdaterad
Publicerad

En ny lag som skulle innebära att asylsökande får låsas in 90 dagar är på väg att godkännas i Frankrike. Förslaget anses kontroversiellt och splittrar landet politiskt – vänstern tycker att det är för hårt och högern att det är för mjukt.

I Sverige får asylsökande barn sitta i förvar i maximalt sex dagar. I Frankrike håller en ny kontroversiell lag på väg att klubbas igenom som skulle innebära att asylsökande barn kan hållas instängda upp till 90 dagar, i väntan på utvisning.

Tanken med det nya systemet är i stora drag att korta handläggningstiderna för asylsökande. Men det öppnar också för att myndigheterna får större makt i asylprocessen. Till exempel då genom att asylsökande, även barn, som väntar på avvisning ska kunna låsas in i upp till 90 dygn.

Förslaget upprör

Lagförslaget presenterades i parlamentet av Emmanuel Macrons parti La République En Marche (LREM) och antogs med god marginal i det franska underhuset – men först efter 61 timmars debatt. Det nya förslaget har rört upp känslor inom det egna partiet och över hela det politiska spektrat.

14 LREM-medlemmar lade ner sina röster och en ledamot, Jean-Michel Clement, gick emot partilinjen och valde därmed att indirekt avsluta sitt arbete för partiet i underhuset. Gruppledaren Richard Ferrand hade innan omröstningen hotat med att den som röstade mot partiet skulle uteslutas.

Jean-Michel Clement menade att det för honom var en samvetsfråga och att lagförslaget, som av franska Amnesty kallats ”farligt för asylsökande”, spelade högerextrema Nationella fronten i händerna.

Upp i senaten

”Det är de som är vinnarna i den här debatten”, twittrade han.

Nationella fronten, å sin sida, röstade emot lagförslaget och hade velat se hårdare tag.

Lagförslaget går nu vidare till senaten, som väntas ta upp det först i juni och det är först efter det som den nya lagen kan bli aktuell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.