Bolivias president talar under en manifestation inför söndagens folkomröstning. Foto: TT

Korruptionsanklagelser skakar Bolivia inför folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

På söndag folkomröstar Bolivia om en ändring av konstitutionen som kan ge president Evo Morales möjlighet att ställa upp för omval till ytterligare en mandatperiod. Men en korruptionsskandal har ställt Morales inför sin kanske svåraste politiska utmaning hittills.

En nytillträdd Morales hade 2007 en kärleksrelation med juridikstudenten Gabriela Zapata. Nu hävdar en boliviansk journalist att Zapata dragit nytta av sina nära band till presidenten. Zapata är chef för ett kinesiskt-ägt bolag som fått kontrakt från den bolivianska staten till ett värde av 500 miljoner dollar och fotografier av hennes lyxvilla sprids på sociala medier.

President i gungning

Korruptionsanklagelserna kommer vid en känslig tidpunkt och riskerar att äventyra vad som såg ut att bli en säker seger för presidenten. Ett ja i folkomröstningen skulle ge Morales, som redan suttit längre vid makten än någon annan boliviansk president, möjligheten att ställa upp för omval på nytt 2019. Han hoppades för bara några veckor sedan på 70 procent av rösterna men har nu tvingats till ett betydligt försiktigare tonläge.

– Vad kan vi göra om folket säger nej? Vi kommer inte genomföra en kupp, vi får ge oss av lugnt och städat, sade Morales till bolivianska medier.

Morales avfärdar anklagelserna

När Evo Morales kom till makten 2006 var han Bolivias första president från ursprungsbefolkningen som är i majoritet i landet. För anhängarna är Morales presidenten som skapat ekonomisk utveckling och genom sociala satsningar halverat fattigdomen och brutit ursprungsbefolkningens marginalisering. 

Kritikerna utmålar å andra sidan Morales som en maktfullkomlig ledare som till varje pris vill klamra sig fast vid presidentposten. Och de har fått vatten på sin kvarn av den senaste skandalen. Morales själv avfärdar anklagelserna om korruption och har kallat mediadrevet för en politisk konspiration iscensatt av oppositionen.

– Högern, ledd av USA, ägnar sig åt smutskastning eftersom de inte har något annat att erbjuda landet, sade Morales.

Geopolitisk maktkamp

Bakom det politiska spelet i Bolivia finns en geopolitisk maktkamp. USA har under det senaste decenniet tappat inflytande runtom i Latinamerika och så även i Bolivia. Kina har flyttat fram sina positioner genom stora ekonomiska investeringar och under veckan före folkomröstningen stärktes även den ryska närvaron.  Vid en ceremoni i staden Tarija i södra Bolivia undertecknades ett avtal som ger den ryska gasjätten Gazprom driften av viktiga gasfält fram till 2040. 

– Gazprom kommer att bidra till att göra Bolivia till Latinamerikas energihjärta, sade VD:n Alexej Miller och tog Evo Morales i hand. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.