Förre senatorn Bob Menendez möter pressen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Guldtackor lyxbilar och stora mängder kontanter hittades hos Bob Menendez. Foto: Seth Wenig

Korruptionsdömde senatorn Bob Menendez avgår

Publicerad

Den amerikanska demokratiska senatorn Bob Menendez dömdes för en vecka sedan för flera fall av korruption. Nu har han lämnat in sin avskedsansökan.

Menendez har varit senator sedan 2006. I höstas kom beskedet att han och hans fru åtalas för att ha tagit emot mutor från ett antal affärsmän, bland dem en egyptisk-amerikan. Mutorna ska bland annat ha använts av Menendez för att ge fördelar till Egyptens regering.

Menendez nekade till anklagelserna, men den 16 juli kom domen. Han befanns skyldig på samtliga 16 punkter i korruptionsmålet.

Senatens majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, uppmanade kort efter domen Menendez att avgå.

Så blir nu också fallet. Menendez lämnade in sin avskedsansökan under tisdagen, rapporterar flera amerikanska medier.

– Han har haft press på sig från flera demokrater att avgå men hans försvar har varit att han inte dömts. Men nu blev pressen för stor, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

”Republikanerna har använt fallet som svar på tal”

Straffet ska meddelas den 29 oktober – alltså bara en vecka innan presidentvalet går av stapeln.

– Republikanerna har använt fallet som svar på tal när demokrater kritiserar att Donald Trump haft juridiska problem, men i och med att Menendez nu avgår blir det svårare för dem att använda det, säger Youcefi.

Menendez satt länge som ordförande i senatens utskott för utrikesrelationer, och var enligt Fouad Youcefi en nyckelspelare i att säkra det amerikanska stödet för Sveriges Natomedlemskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.