I rymdålderns början var mycket oprövat och riskabelt. Två supermakter tävlade och ibland bortsåg man från risker.
Sovjetunionen fick upp den första människan i rymden, Jurij Gagarin, 1961. Nästan fyra år senare var det dags igen för två kosmonauter: Aleksej Leonov och Pavel Beljajev ombord på farkosten Voschod-2. Leonovs uppgift var bland annat att genomföra den första rymdpromenaden, eller EVA (extra-vehicular activity).
Dramatisk operation
Det gick bra att komma ut, hänga i ena änden på en lina och betrakta jordklotet och rymden. Men när han skulle in igen hade lufttrycket i rymddräkten fått den att svälla mer än beräknat. Han kunde inte pressa sig in genom luckan. “Vilket idiotiskt slut”, tänkte han.
Enda lösningen var livsfarlig: att själv tömma luft ur dräkten. Men det fungerade och han lyckades tränga sig in igen.
Som om inte det vore nog fann kosmonauterna sedan att det inte gick att stänga luckan helt. Rent syre pumpades automatiskt in i kabinen för att ersätta luftförlusten. Men då ökade också brandfaran drastiskt.
Och landningen blev extra hård eftersom en del av bromssystemet inte fungerade som det skulle.
Totalt hemligstämplat
Detta skedde i Sovjetunionen och var totalt hemligstämplat. Detaljerna om dramat kring Voschod-2 blev allmänt kända först på 1990-talet.
Vid två tillfällen mötte jag Leonov, första gången 2001 vid 40-årsjubiléet av Gagarins flygning. Ett runt, igenkännligt ansikte under stor uniformsmössa syntes bland alla VIP:ar ute på stora landsvägen. Vi plöjde oss fram genom mängden och han svarade bestämt och älskvärt på frågor om sin gamle kollega, som avlidit i en flygolycka redan 1968.
Och andra gången var i Stockholm 2015 när Leonov deltog i stor astronaut- och kosmonautsamling inom den internationella organisationen för rymdfarare. Kortvuxen, bestämd, älskvärd.
Aleksej Leonov blev 85 år.