Scott Kellys telomerer blev längre under hans tid i rymden vilket innebär att han blev biologiskt lite yngre. Men de blev kortare igen när han återvänt till jorden. Foto: Colorado State University & Nasa

Kroppen förändras på flera sätt i rymden – astronaut blev ”yngre”

Uppdaterad
Publicerad

Det planeras för långa rymdfärder till månen och Mars i framtiden. Ändå vet vi väldigt lite om hur kroppen påverkas. Nu kommer resultaten efter Nasas uppmärksammade tvillingstudie.

Astronauten Scott Kelly var på den internationella rymdstationen ISS under nästan ett år mellan 2015 och 2016 medan hans tvillingbror Mark Kelly var kvar på jorden. Forskare tog prover innan, under och efter Scotts rymdresa och jämförde enäggstvillingarnas kroppsliga data. 

Den långa rymdvistelsen gav upphov till flera förändringar hos Scott och nu släpps resultaten. 

Konstant inflammation

Genetikprofessorn Christopher Mason vid Weill Cornell Medical College i USA, beskrev det under en presskonferens som att Scott Kelly hade “en konstant inflammation”.

– Vi har undersökt gener som stängts av och satts på. När Scott var i rymden skedde över tusen skiften. Mest framträdande var aktiveringen av gener som har betydelse för immunsystemet, det gick verkligen på högvarv i den nya miljön, sa han. 

Biologiskt yngre

En annan framträdande förändring var att ändarna på Scotts kromosomer, telomererna, blev längre. Normalt blir de kortare ju äldre vi blir, vilket innebär att han blev biologiskt yngre under sin tid i rymden. 

– Vi blev väldigt förvånade över det här eftersom vi tänkte att stressen skulle bidra till det motsatta. Men det går inte att se som en ungdomens källa, sa Susan Bailey, professor i biomedicin vid Colorado State University i USA. 

Vid hemkomsten återgick nämligen Scotts telomerer snabbt till det normala för hans ålder och en del blev till och med lite kortare.

Det mesta återgick till det normala

Det skedde också förändringar i muskel- och benmassa som ett svar på den förändrade belastningen som tyngdlösheten medför. Men de flesta förändringar som sågs och studerats återgick till det normala inom ett halvår efter hemkomsten.  

– Men det finns för närvarande en viss farhåga att den skeletturkalkning som skulle kunna följa på riktigt långvarig vistelse i tyngdlöshet inte är helt reversibel, men det är så långsamma processer så man vet inte än, säger Ola Eiken, professor i omgivningsfysiologi vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, som tagit del av studien. 

Han påpekar också att det finns en oro över synfel som observerats hos flera astronauter som verkar kunna vara bestående.

Väldigt liten studie

Men enbart utifrån den här studien kan man inte dra allt för stora slutsatser eftersom det bara är ett tvillingpar som studerats. 

– Man kan inte säkert veta om skillnader mellan bröderna beror på händelser hos rymdtvillingen eller marktvillingen. Ett tvillingpar räcker inte för att dra generella slutsatser. Men observationerna kan fungera som ledning för fortsatta studier, säger Ola Eiken.

Studien publicerades i Science.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.