För första gången på lång har Finland den senaste mandatperioden haft en helborgerlig regering – där Centern och Samlingspartiet bildade regering tillsammans med populistiska Sannfinländarna (senare Blå Framtid).
De har tillsammans fört en tydligare borgerlig politik än finländarna är vana vid. Regeringens politik har väckt protester i landet efter bland annat stora nedskärningar i välfärden. Det slutade till sist med att regeringen avgick, bara en månad före valet, efter att ha misslyckats med att driva igenom en stor vårdreform.
Borgerliga partier tappar
Missnöjet mot den avgångna regeringen märks tydligt i opinionsmätningarna. Centern var största parti i riksdagsvalet 2014, med 21,1 procent av rösterna, men i YLE:s sista stora opinionsmätning inför söndagens val får partiet bara 14,5 procent av väljarstödet. Det samma gäller Samlingspartiet som hade 18,5 procent av rösterna i det senaste valet – och nu i opinionsundersökningen ligger på 15,9 procent.
Det här samtidigt som både Socialdemokraterna, De gröna och Vänsterförbundet ser ut att växa kraftigt.
Blocköverskridande regering väntas
Socialdemokraterna är tydligt största parti i opinionsmätningarna. Partiet har stöd av 19 procent av befolkningen, enligt YLE:s opinionsundersökning. Och de väntas gå mot en klar seger.
Enligt praxis i finsk politik blir det största partiets ledare statsminister. Med undantag för det senasta mandatperioden är det mera regel än undantag att både rödgröna och borgerliga partier regerar tillsammans i blocköverskridande regeringar. Och inför valet har Socialdemokraternas partiledare Antti Rinne varit tydlig med att det, i alla fall från hans sida, är målsättningen även den här gången. Han har nämnt både Centern, Samlingspartiet, De Gröna och Vänsterförbundet som möjliga regeringspartners.
Sannfinländarna växer igen
Samtidigt växer sig en ny variant av Sannfinländarna starkare och ser ut att kunna bli en joker under valet.
Partiet splittades i två sommaren 2017 – då Jussi Halla-aho, som tidigare dömts för bland annat hets mot folkgrupp, blev partiledare. Den tidigare partiledningen bildade då Blå Framtid och satt kvar i regeringen – men det är Jussi Halla-ahos Sannfinländarna som ser ut att locka väljarna.
Sommaren 2017 låg partiet på under 10 procent i opinionsmätningarna efter att ha tappat stort under tiden i regeringen.
Men de sista månaderna innan valet är de nu nästan uppe på samma siffror som under riksdagsvalet 2015 – och i så fall dessutom landets näst största parti med 16,3 procent av väljarstödet, enligt YLE:s opinionsundersökning. Det här samtidigt som Blå Framtid inte ser ut att få ett enda mandat.
Opinionen inför Finlands riksdagsval
Så ser opinionen ut inför det finländska riksdagsvalet på söndag, enligt YLE:s sista opinionsundersökning inför det finska riksdagsvalet på söndagmätning. Inom parentes syns partiets röster i valet 2015.
Socialdemokraterna 19,0 (16,5)
Sannfinländarna 16,3 (17,6)
Samlingspartiet 15,9 (18,2)
Centern 14,5 (21,1)
De Gröna 12,2 (8,5)
Vänsterförbundet 8,7 (7,1)
Svenska Folkpartiet 4,9 (4,9)
Kristdemokraterna 4,3 (3,5)
Blå Framtid 0,8 (-)