Totalt avrättades 47 människor i tolv städer. Så många dödsstraff har inte verkställts under en enskild dag sedan 1980. Somliga halshöggs med svärd, andra blev skjutna av exekutionspatrull.
Från regimens sida är budskapet riktat både mot sunniextremister och mot shiamuslimer. De flesta som avrättades straffades för en serie attacker som ska ha utförts av al-Qaida 2003-2006. Den religiöse ledaren Nimr al-Nimr och tre andra shiamuslimer anklagades för regimkritiska aktioner under den ”arabiska vårens” demonstrationer 2011.
Jämför med IS
Från Iran, den ledande shiastaten i världen, kommer nu så starka reaktioner att Saudiarabien på lördagskvällen kallade upp Irans ambassadör för att anmärka på ”fientliga” uttalanden. Irans utrikesdepartement hade då deklarerat att Saudiarabien kommer att få ”betala dyrt” för avrättningen av al-Nimr.
Irans högste religiöse ledare ayatolla Ali Khamenei jämför de saudiska avrättningarna med dem som terrororganisationen
Islamiska staten utför. På Khameneis webbsida kan man se en bild på en av de saudiska bödlarna vid sidan av en bild på ”Jihad John”, den brittiska medborgare och IS-jihadist som utfört flera mord, bland annat på journalister och hjälparbetare. ”Någon skillnad?” står det.
Från staden Qatif i östra Saudiarabien rapporterar nyhetsbyrån Reuters att hundratals personer demonstrerade och skanderade ”Ned med Al Saud”, namnet på landets regerande kungahus.
Bittra reaktioner
I Irak har Saudiarabien nyss återöppnat sin ambassad, som stängdes 1990 när Saddam Hussein invaderat Kuwait. Det höjs nu röster i Irak för att avbryta ”tövädret” mellan Bagdad och Riyad.
Den libanesiska shiarörelsen Hizbollah anser att Saudiarabien gjort ett ”allvarligt misstag”. Huthirebellerna i Jemen beskriver al-Nimr som en ”helig krigare”. I Bahrain sköt polis tårgas mot demonstranter. Nyheten om avrättningen fick aven shiamuslimer i indiska Kashmir att demonstrera.
EU:s utrikeschef Federica Mogherini sade sig vara allvarligt bekymrad, särskilt över fallet al-Nimr. Hon talade både om hur fri- och rättigheter hanteras i Saudiarabien och de ”farliga konsekvenser” det kan få i regionen.