Hör Martin Kragh, bitr chef Centrum för Östeuropastudier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Martin Kragh, bitr chef Centrum för Östeuropastudier, om den ryska tystnaden efter Ungerns omröstning av Sveriges Natomedlemskap. Foto: SVT

Kragh om tystnaden från Kreml: Så kan Putin reagera

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen har reaktioner på Ungerns beslut att rösta ja till Sveriges Natomedlemskap strömmat in från omvärlden. Men än så länge är det tyst från Moskva.

Det har ännu inte kommit någon officiell reaktion från Ryssland på beskedet att Sverige tagit det sista stora steget mot ett Natomedlemskap.

– Det enda man kan vara säker på är att Ryssland inte kommer att gilla att vi är med i Nato, sade statsminister Ulf Kristersson på en presskonferens under måndagseftermiddagen.

Sverige och Nato

Martin Kragh, Rysslandsforskare och biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier, tycker att man kan lära sig av Rysslands reaktion på Finlands inträde i Nato.

– Det var starkt formulerat. Man sade att det var ett hot, att det förändrade säkerhetsläget och att det var ett ovänligt drag från finskt håll, säger Martin Kragh.

– Kommer det någon reaktion de närmaste dagarna kommer den säkerligen att låta likadant, fortsätter han.

Putin ser Nato som ett politiskt hot

Martin Kragh menar att den ryska synen på Nato skiljer sig lite beroende på vem man frågar. Militära källor i generalstaben, till exempel, menar han ser Nato som ett mer långsiktigt militärt hot. Medan president Vladimir Putins kritik handlar mer om försvarsalliansens politik och ideologi.

– Han har ju beskrivit både Nato och EU som politiska hot mot Ryssland. Han menar att vi företräder främmande värderingar som Ryssland inte kan tolerera, säger Martin Kragh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet