Det finns inget som tyder på att relationen mellan Ryssland och Storbritannien/USA är på väg att bli mer avspänd, säger Rysslandskännaren Martin Kragh.

Kragh: Ryssland markerar herravälde

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska jagaren Defender har följt gällande internationella regler när den navigerade genom ukrainskt vatten i Svarta havet. Det säger Rysslandsexperten Martin Kragh efter att Ryssland hävdar att de avfyrat varningsskott mot den brittiska jagaren.

– Det handlar om att markera ryskt herravälde över området runt Krim som enligt folkrätten är öppet hav och tillgängligt för andra länders fartyg.

Det var onsdags som Rysslands försvarsministerium via den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass uppgav att rysk kustbevakning och stridsflyg avfyrat varningsskott och bomber mot den brittiska jagaren HMS Defender. Brittiska försvarsdepartementet svarade snabbt via Twitter att de inte upplevt att skott eller bomber var riktade mot jagaren, utan att det sannolikt handlade om en övning som Ryssland anmält i förväg.

Och det brittiska fartyget har följt gällande havsrättskonventioner när man navigerat genom vattnen utanför Krim, säger Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet. Konventioner styr vilka regler som gäller för fartyg när de ska passera genom främmande länders hav.

Kriget i Ukraina

– Enligt folkrättens principer är detta ukrainskt vatten och enligt gällande konventioner har andra länder rätt att navigera igenom sådana vatten, så länge de inte inkräktar för nära kusterna eller på andra sätt stör trafik.

Kragh säger att Rysslands agerande handlar om att Kreml vill ha oinskränkt makt.

– Från officiellt håll handlar det om att markera ryskt herravälde över området runt Krim, inklusive det område som enligt folkrätten är öppet hav och tillgängligt för andra länders fartyg att navigera i.

Ryssland säger att de avfyrat varningsskott och bomber nära den brittiska jagaren – stämmer det?

– Britterna förnekar inte att det avfyrats varningsskott, men de menar att dessa aktioner inte skedde i närheten av det brittiska fartyget. Men även folk ombord på det brittiska fartyget har erkänt att de hörde skott avfyras och att de sett ryska stridsflygplan närma sig fartyget. Skillnaden ligger i tolkningen av händelsen. Ingen ifrågasätter att händelsen ägt rum. De två sidorna har olika nyanser av hur man ska tolka den här händelsen.

Den brittiska jagaren HMS Defender har anlöpt Batumi i Georgien efter en resa från Odessa i Ukraina. Foto: EPA 26 juni 2021

Nato-övning

Från måndag och några veckor framöver kommer det att bli ännu tätare mellan de militära fartygen i Svarta havet. Då inleder Natos allierade och partners övningen Sea Breeze. Den genomförs en gång om året, men övningen 2021 blir den hittills största. 32 länder deltar med 32 fartyg och 40 flygplan.

Vad ser du framför dig de kommande veckorna?

– Jag kan inte spekulera i det.

Finns det något som tyder på att relationen blir mer avspänd mellan Ryssland och Storbritannien/USA?

– Nej. Det finns inget som tyder på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet