• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bildt om Navalnyj: Politiska priset för Ryssland är ”massivt”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands mest kände oppositionsfigur Alexej Navalnyj har stirrat döden i vitögat men är nu på bättringsvägen. Men det världspolitiska muller som förgiftningen utlöst bara växer.

– Det utrikespolitiska priset för det här är massivt, säger Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt (M) om reaktionerna mot Ryssland.

Klädd i prickigt linne och omgiven av sin familj tittar Alexej Navalnyj rakt in i kameran. Instagram-inlägget är det första meddelandet från Navalnyj sedan han den 20 augusti kollapsade ombord ett flygplan i Sibirien, enligt flera expertanalyser till följd av akut förgiftning med ett dödligt nervgift med sovjetiska anor – novitjok.

Snart därefter flögs han till Berlin där han nu vårdas.

”Hej, det här är Navalnyj. Jag saknar er. Jag kan fortfarande nästan inte göra någonting, men i går kunde jag andas själv hela dagen för första gången”, lyder den tillhörande bildtexten.

Kreml: Blanda inte in Nord Stream

Bilden har klätt onsdagens förstasidor världen om. Även i Ryssland, om än med något annan vinkel. Den kremlvänliga tabloiden Komsomolskoje Pravda skriver i en artikel att Navalnyj tillfrisknat förvånansvärt snabbt, och ifrågasätter hur illa däran han varit.

Den internationella reaktionen på förgiftningen av Navalnyj har förmodligen varit större än vad kreml väntat sig, enligt många bedömare. Inte minst de tyska indikationerna på att stoppa bygget av den kontroversiella Nord Stream 2-gasledningen från Ryssland till Tyskland.

Ryske presidenten Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov framhåller på onsdagen att det bygget inte bör kopplas till Navalnyj.

– Man borde sluta nämna det i en politiserad kontext, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Bildt: ”Massivt” utrikespolitiskt pris

Enligt Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt har tyska förbundskanslern Angela Merkels reaktion varit mycket kraftfull. Den kommer också från nyckelpersonen i all mer seriös dialog mellan EU och Ryssland, enligt Bildt som anar stora konsekvenser för Ryssland.

– Det utrikespolitiska priset för det här är massivt, säger han i kvällens avsnitt av SVT-programmet Utrikesbyrån.

Navalnyj har länge varit en nagel i ögat på den ryska makten, som oppositionspolitiker med särskilt som antikorruptionsaktivist. I nätvideor granskar han rika och mäktiga ryssar, inte minst politiker, med syrlig ton. Och medan få ryssar säger att de skulle rösta på honom i ett val så slår hans korruptionsgranskande an en sträng i ett land där mygel och mutor är vardagsmat.

Denna vecka handlar SVT:s Utrikesbyrån om giftmord och förgiftningar med koppling till Ryssland. Se hela programmet här.

BAKGRUND: ALEKSEJ NAVALNYJ

  • Navalnyj är en 44-årig rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot landets regering och sitt arbete mot korruption.
  • Han har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK men också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.
  • Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018 men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott. Han överklagade valkommissionens beslut till högsta instans men fick avslag.
  • Navlanyj dömdes 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlåtande från Europarådet om rättsprocessen. Efter en ny rättegång fick han en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i val.

Källa: TT, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.