Skidorten Luchon-Superbagnères våndas över de temperaturer över tio grader som har resulterat i nakna skidbackar i Pyrenéerna. Kommunfullmäktige har därför gett grönt ljus till att transportera snö med helikopter från platser högre upp i bergen.
En helikopter hämtade sammanlagt 50 ton snö och släppte i fredags och lördags ner den över skidbackar som används av nybörjare och skolor. Prislappen landade på minst 5 000 euro (motsvarande omkring 53 000 kronor) — men den ”exceptionella” nödåtgärden väntas betala sig flera gånger om.
Räddar jobb
Utan snötillskottet hade stora delar av anläggningen tvingats stänga under sportlovet — som vanligtvis utgör de mest bråda veckorna för Frankrikes skidorter, hävdar det lokala styret.
”På lång sikt kommer vi att få en minst tio gånger så stor avkastning” skriver kommunfullmäktiges ordförande Hervé Pounau i ett uttalande som brittiska The Guardian rapporterar om.
Genom att hålla anläggningen öppen räddas 50-80 jobb, enligt Pounau. Det handlar om allt från liftskötare till skidlärare och restaurangpersonal.
”Dubbelt problem”
Men tilltaget får kritik.
– I stället för att anpassa oss till den globala uppvärmningen står vi här inför ett dubbelt problem: Något som kostar mycket energi, som bidrar till global uppvärmning och som dessutom bara är till för en elit som har råd, säger Bastien Ho från miljöpartiet De gröna, till fransk tv.
Hervé Pounau medger att helikopterlösningen inte var den mest miljövänliga, men hävdar att man inte hade något val. Sportlovet står för omkring 60 procent av Luchon-Superbagnères inkomster, enligt The Guardian — men det milda vädret har tvingat orten att stänga alla backar utom sex.
Fakta: Mildaste januari sedan 1900
Pyrenéerna är en bergskedja utmed gränsen mellan Frankrike och Spanien. Här, omkring 1,5 timme från Toulouse, ligger skidorten Luchon-Superbagnères.
Många skidorter i Pyrenéerna står inför en osäker framtid, eftersom bristen på snö innebär färre besökare. Nyligen fick skidorten Le Mourtis tillfälligt stänga sina backar mitt i säsongen, vilket påverkar den lokala ekonomin.
Frankrike upplevde i år sin mildaste januari sedan år 1900, enligt det meteorologiska institutet Météo France.
Källa: BBC