Historien om Gammalsvenskby är en historia som inneburit svåra prövningar för invånarna. Men samtidigt är det en dramatisk och spännande historia.
De svenskättlingar som i dag bor i Gammalsvenskby härstammar från ett svenskspråkigt folk som i slutet av 1700-talet bodde på Dagö i Estland. De blev kommenderade ner till södra Ukraina, när den ryska kejsarinnan Katarina den stora behövde befolka det område hon just erövrat från turkarna. Ett knappt tusental personer påbörjade vandringen i augusti 1781. Drygt femhundra kom fram året därpå, på våren.
Det var svåra tider. Missväxt och epidemier, Krimkriget, Första världskriget, revolution och inbördeskrig. Följt av utrensningar, svält och en nazitysk ockupation. De är ett prövat folk.
I skuggan av det som händer på Krimhalvön i dag bor fortfarande några hundra svenskättlingar kvar i Gammalsvenskby, som ligger en timmes bilresa från oroligheterna. Våra utsända har träffat Maria Norberg, som numera är pensionär. Hon bibehåller ett lugn när oroligheterna kommer på tal. Men det storpolitiska spelet kastar sin skugga också över svenskarnas liv.
Se inslaget här ovan