Söndag 25 november:
- Ryska specialstyrkor stoppar och bordar tre ukrainska fartyg i Kertjsundet, på väg från Svarta havet till Azovska sjön. Under övertagandet öppnar de ryska enheterna eld och skadar tre besättningsmän. De ryska styrkorna tar fartygen i beslag och griper de 24 personerna ombord.
- Ryssland hävdar att de ukrainska fartygen har provocerat fram händelsen: De ska inte ha varslat i förväg om färden genom Kertjsundet, de ska ha utfört farliga manövrar och ignorerat varningar från de ryska fartygen.
Måndag 26 november:
- EU uttalar sig under dagen och uppmanar till nedtrappning av krisen.
- FN:s säkerhetsråd har krismöte. USA:s FN-ambassadör Nikki Haley uppmanar Ryssland att ”omedelbart upphöra med sitt olagliga beteende”. Kina, Bolivia och Kazakstan ställer sig på Rysslands sida.
- Även försvarsalliansen Nato kritiserar Ryssland efter ett blixtinkallat möte med företrädare för Ukraina. Generalsekreteraren Jens Stoltenberg uppmanar Ryssland att släppa de ukrainska besättningsmännen och lämna tillbaka fartygen.
- Sent på måndagen röstar Ukrainas parlament igenom ett 30 dagars undantagstillstånd i landet.
- Den ryske försvarsministern Sergej Lavrov kallar incidenten i sundet för en tydlig provokation och anklagar EU för att ”blint stödja” Ukraina.
Tisdag 27 november:
- En domstol på Krim beslutar att delar av besättningen kan kvarhållas i förvar i två månader. Rysk statlig tv visar filminspelningar där tre av de tillfångatagna besättningsmännen bekräftar den ryska versionen av händelseförloppet. Ukrainska företrädare hävdar att männen pressats till att ljuga.
- Österrikes utrikesminister och en nära allierad till Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att EU bör överväga att utöka sanktionerna mot Ryssland.
Onsdag 28 november
- Som svar på det ukrainska beslutet om undantagstillstånd meddelar ryska försvarsdepartementet att man kommer att placera ut nya luftvärnsrobotar på Krimhalvön.
Torsdag 30 november
- Ukraina stänger gränsen för ryska män mellan åldrarna 16 och 60 år.