Kristersson (M): ”Redo att åka till Ankara”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson (M) säger att han är redo att åka till Ankara för att diskutera den svenska Natoansökan.

– Vi har redan skickat den signalen till våra turkiska vänner och diskuterar vilken tidtabell som passar bäst, säger Kristersson vid en pressträff tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Turkiet är den enda Natomedlemmen som öppet vädrat invändningar mot ett svenskt-finskt inträde i Nato och har ännu inte ratificerat de nordiska ländernas anslutningsprotokoll.

Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson säger att regeringsskiftet inte påverkar Sveriges Natoprocess och att han är redo att göra allt för att ro Sveriges medlemskap i försvarsalliansen i hamn.

– Jag är väldigt redo att åka till Ankara så fort som möjligt och vi har redan skickat den signalen till våra turkiska vänner och diskuterar vilken tidtabell som passar bäst, säger Kristersson.

Understryker kampen mot terrorismen

Han understryker att han lägger stor vikt vid kampen mot terrorismen.

– Om jag ska understryka någonting, förutom överenskommelsens alla delar, så är det kampen mot terrorism, säger Kristersson och fortsätter:

– För den är fundamental för båda våra länder och jag har väldigt stor respekt för de länder som systematiskt utsätts för terrorangrepp, och om man ska samarbeta militärt med ett nytt land då vill man vara hundra procent säker på att det landet också är väldigt starkt engagerad i kampen mot terrorismen.

Sverige, Finland och Turkiet undertecknade under ett Natotoppmöte i Madrid i juni ett bilateralt avtal som innebär att Turkiet öppnar dörren för Sverige och Finland förutsatt att de uppfyller vissa villkor. Det handlar bland annat om terrorism, vapenexport och utlämningar.

Kristersson säger att dagens samtal har mynnat ut i att Sverige ska engagera sig mer i Natos anti terrorist-verksamhet.

– Där tror jag Sverige skulle kunna bidra och i handling bevisa att vi är väldigt engagerade i den frågan, säger Kristersson.

”Välkomnar de åtgärder Sverige redan har gjort”

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att han är nöjd med de steg Sverige hittills tagit för att leva upp till sin del av avtalet.

– Vad vi gör tillsammans är att se till att överenskommelsen som skrevs i Madrid implementeras. Och jag välkomnar de åtgärder som Sverige redan har gjort,

Hittills har 28 av Natos 30 medlemsländer ratificerat Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll. Utöver Turkiet återstår Ungerns godkännande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.