Foto: TT

Krönika: Både Trump och påven ytterst oförutsägbara

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Klockan 08.22 tar den argentinske påven Franciskus emot Donald Trump, hans fru Melania och dotter Ivanka i Vatikanen. Mötet sker på Washingtons initiativ och har föregåtts av en hel del gnissel.

Kristina Kappelin

Journalist

När den argentinske kardinalen Jorge Bergoglio valdes till påve 2013 och gick för att betala sin hotellräkning, twittrade den dåvarande byggmagnaten Trump att det inte var värdigt en påve.

LÄS MER: Trump till Israel – har lovat ”ordna fred”

Kallade påvens uttalande ”skamligt”

När påven reste hem från Mexico 2016, sade han på en presskonferens i planet att en man som likt Donald Trump bara talar om att bygga murar, inte är kristen. Trump var då presidentkandidat och kallade påvens uttalande ”skamligt”.

När Trump väl valdes, röstade en majoritet av USA:s katoliker på honom.

– Att bli uppskrämd eller upprymd i förväg, tror jag skulle vara oförsiktigt. Vi får se vad han gör och sedan gör vi våra bedömningar. Det är de konkreta handlingarna som räknas, kommenterade påven i en intervju i den spanska dagstidningen El Pais.

Franciskus kan knappast vara överens med Trumps politik. Muren mot Mexico har visserligen inte börjat byggas, men inreseförbud mot muslimer är också ett sätt att bygga murar. På fattigdomsbekämpningens område är upphävandet av Obama Care ett hårt slag. Trumps utlovade oberoende energipolitik går stick i stäv mot det internationella klimatavtalet i Paris 2015, där världens länder kom överens om att gemensamt minska utsläppen av växthusgaser.

LÄS MER: Här besöker Trump Klagomuren

Intressant att se Trumps min

Det skulle alltså vara intressant att se Donald Trumps min, när påven räcker över sin så kallade rundskrivelse (encyklika) om miljön till USA:s president som gåva. Den heter ”Lovad vare du” och är ett rungande manifest för hållbar energiförsörjning och mot rovgirig kapitalism.

Det är betydligt mer som skiljer presidenten och påven än som förenar dem. Men eftersom både Donald Trump och Franciskus är ytterst oförutsägbara, är det ändå svårt att sia om hur mötet kommer att avlöpa. Om det blir ovanligt kort, är det ett tecken på att det är kyligt. Efter påven, ska Trump träffa Vatikanens statssekreterare, kardinalen Pietro Parolin.

LÄS MER: Trump i möte med Abbas – lovar göra allt för fredsavtal

Kommer försöka utöva sin makt

Franciskus kommer säkert att försöka utöva sin mjuka makt på USA:s president, inte minst vad gäller miljö och migration. Donald Trump å sin sida, är känd för att bli påverkad av den han senast talade med. Mot all förmodan kanske påven och Trump finner varandra, vilket på många sätt vore en fördel för världen.

”Det finns alltid dörrar som står på glänt. Det är dem man ska söka efter, stiga in och tala om det man har gemensamt. Gå framåt, steg för steg. Fred är ett hantverk, det bygger man varje dag, liksom vänskap och kunskap”, sade påven nyligen när han fick frågan om vad han väntade sig av mötet med Trump.

Stort säkerhetspådrag

De områden där de två är överens är till exempel religionsfrihet och skyddet av förföljda kristna. Påve Franciskus förespråkar dock alltid fredliga lösningar och det han kallar mötets kultur. Han har vid olika tillfällen efterlyst en världspolitik som har förmågan att ”skapa enighet av skillnader”.

Donald Trump och hans delegation kommer att rulla in i Vatikanen via en sidoingång.  Det är en eftergift som Franciskus har krävt av den enorma säkerhetsapparaten kring den amerikanska presidentens besök. Avspärrningar och kontroller får inte försvåra för allmänheten att ta sig till audiensen som påven alltid håller på onsdag förmiddag på Petersplatsen. Mer eller mindre medvetet markerar Franciskus att han prioriterar de troende framför de mäktiga.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.