Det kommande brudparet på röda mattan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Shamanen Durek Verrett och Märtha Louise stundande bröllop skapar rubriker och diskussioner både nationellt och internantionellt. Foto: SVT

Kronprinsessan på gästlistan när Märtha Louise gifter sig

Uppdaterad
Publicerad

Den norska prinsessan Märtha Louise ska på lördag gifta sig med shamanen Durek Verrett.

Det spekuleras kring att stjärnor från Hollywood står på gästlistan – samtidigt som det stormar kring det norska kungahuset.

Trots att paret har varit tillsammans i flera år och att prinsessan har avsagt sig sina kungliga uppdrag genererar bröllopet stor uppmärksamhet. Netflix gör en dokumentär om vigseln och den brittiska tidningen Hello! har köpt bildrättigheterna.

– Det här är ett karismatiskt par som får mycket uppmärksamhet. Mycket beror på hennes blivande make, säger Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk Damtidning.

Mannen som Märtha Louise ska säga ja till på lördag är shamanen Durek Verrett. Han kallar sig för andlig ledare och uppger att han varit coach till flera världsstjärnor som exempelvis Gwyneth Paltrow.

– Han och Märtha Louise träffades genom gemensamma amerikanska vänner. Hon beskriver det som att hon gick in i rummet och att det bara sa pang direkt.

Kritiserat par

Ända sedan de träffades har paret dock kritiserats hårt. Durek Verrett har gjort flera kontroversiella påståenden. Ett exempel är hans utspel om att barn kan dra på sig cancer om de är olyckliga .

Prinsessan har kritiserats för att hon använt sig av sin titel när hon marknadsförde en gin som lanserades inför bröllopet, även om den sedan drogs tillbaka.

– Det har väckts röster om att ta bort hennes prinsesstitel för man tycker att hon har utnyttjat den för kommersiella syften.

Mette-Marits son kommer inte delta

Den senaste tiden har det även stormat kring kungahuset som har dalat i popularitet hos det norska folket. Främst handlar det om Mette-Marits son Marius Borg Høiby som anklagas för att ha misshandlat sina tidigare flickvänner. Prins Haakon har dock uppgett att Marius inte kommer att delta på bröllopet.

På gästlistan står däremot representanter från det svenska kungahuset. Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia är alla gäster på firandet.

I övrigt har paret varit hemlighetsfulla med gästlistan, men en rad kändisar från både Norge och USA väntas komma.

– Det spekuleras om stjärnor från Hollywood, säger Johan T Lindwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.