Johan T. Lindwall och Marius Borg Høiby

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norska hovet skakas av misshandelsskandalen: ”En fullständig katastrof”, säger Svensk damtidnings chefredaktör Johan T. Lindwall. Foto: SVT/TT

Norska kronprinsessans son erkänner misshandel: ”Var berusad”

Uppdaterad
Publicerad

Marius Borg Høiby erkänner i ett uttalande till NRK att han har utövat våld mot sin flickvän.

Norska kronprinsessan Mette-Marits son greps på söndagen, misstänkt för att ha vandaliserat sin flickväns lägenhet och slagit henne.

Den 27-åriga Marius Borg Høiby erkänner att han, under påverkan av droger och alkohol, begick brott mot sin flickvän i hennes lägenhet.

”Förra helgen hände något som aldrig borde ha hänt. Jag tillfogade kroppsskada och förstörde föremål i en lägenhet när jag var berusad av alkohol och kokain efter ett gräl”, skriver han till NRK.

Nu säger han att han vill ”ta sitt ansvar” och erkänner brottet om ”kroppskrenkelse” som han misstänkts för. Det är den lägsta graden av misshandel som kan ge upp till ett års fängelse.

Johan T. Lindwall, chefredaktör för Svensk damtidning, kallar det inträffade för ”en fullständig katastrof”:

– Magnituden av det här har vi inte sett än, det här har aldrig skett tidigare i ett nordiskt eller europeiskt kungahus, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Återupptar drogbehandling

Borg Høiby berättar för NRK att han har flera psykiska diagnoser och att han under en längre tid brukat droger, vilket han fått behandling för tidigare. Han skriver nu att han kommer att återuppta behandlingen.

”Droganvändningen och mina diagnoser ursäktar inte det som hände i lägenheten på Frogner natten till söndagen förra helgen. Jag vill ta ansvar för det jag har gjort.”

Det var under natten till söndagen den 4 augusti som polis kallades till en lägenhet i Oslo. Borg Høiby greps i närheten av kronprinsparets hem Skaugum utanför den norska huvudstaden.

”Det viktigaste för mig är att be min flickvän om förlåtelse. Hon förtjänade varken det som hände den kvällen eller den extrema uppmärksamheten från både norsk och utländsk press efteråt”, uppger han för NRK.

Synliga skador i huvudet

När kvinnan undersöktes av läkare konstaterades att hon hade synliga skador i huvudet. Hennes lägenhet var vandaliserad och hon hade också fått flera samtal från Marius Borg Høiby som spelades in och lämnades till polisen.

Det norska kungahuset har inte velat kommentera huruvida man agerat rådgivare åt Borg Høiby till NRK.

– Uttalandet är hans egna ord efter önskemål. Jag har inga ytterligare kommentarer nu och kommer inte att svara på några frågor för tillfället, säger Borg Høibys advokat Øyvind Bratlien.

En polisutredning pågår och om, och i så fall när, åtal kan väckas är ännu oklart.

– Men om man går in på ett kungligt resident och griper en person så har man belägg för att någonting har skett, säger Johan T. Lindwall på Svensk damtidning.

HJÄLP ATT FÅ OM DU UTSÄTTS FÖR VÅLD I NÄRA RELATION

Så kan du få hjälp om du, eller någon du känner, blir utsatt för våld i nära relation.

  • Våld i en relation kan vara psykiskt, fysiskt och/eller sexuellt och kan förekomma i alla slags relationer – men det finns hjälp att få.
  • På 1177 Vårdguiden hittar du information och hjälp med hur du ska göra för att ta dig ur en våldsam relation, och för att må bättre.
  • Där finns också många bra länkar beroende på vilken sorts stöd du behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.