Fokus på företag i spanskt krispaket

Uppdaterad
Publicerad

Med rekorddåliga arbetslöshetssiffror i ryggen presenterade den spanska regeringen i dag ett nytt reformpaket för att få fart på ekonomin. En stor besvikelse, säger företagare till SVT.

Det spanska krispaketet som presenterades i dag fokuserade på reformer för företag och unga, men det är inga större reformer inplanerade som i tidigare åtgärdspaket, rapporterar SVT:s korrespondent Christian Catomeris.

Han följde regeringens presskonferens tillsammans med företagaren Paula Fernandes Ribelles, som blev väldigt besviken av krispaketet.

Krisen i Spanien

– Det här är ju ingenting, det leder ingenvart, säger hon till SVT.

Gör lite skillnad

Med 6,2 miljoner arbetslösa är det kniven mot strupen för premiärminister Mariano Rajoys regering, men trots det lanserades inga större satsningar i dag. Paula Fernandes Ribelles har svårt att se att de föreslagna förändringarna kommer innebära några skillnader för henne.

– Det som skulle kunna göra skillnad är ett förslag om att anpassa företagsskatten efter inkomst, men det var bara något som skulle utredas i nuläget, säger Christian Catomeris.

I förhandsspekulationerna talades det om att höja pensionsåldern till 67 år, men på presskonferensen pratade man mer svepande om att utreda pensionssystemet, inga mer kortsiktiga eller konkreta åtgärder än så.

Ekonomin krymper

Regeringen passade på att sänka prognosen för BNP-utvecklingen, från en tidigare beräkning på -0,5 procent till -1,3 procent. Men för 2014 räknar de med en måttlig tillväxt på 0,5 procent, skriver TT.

Ekonomin förväntas krympa med mellan 1 och 1,5 procent av BNP under 2013, jämfört med de 0,5 procent man förväntade sig. Budgetunderskottet väntas bli till 6 procent.

Regeringen ska även revidera den spanska tillväxt- och underskottsprognosen till mer realistiska nivåer, i linje med EU-kommissionens och Internationella valutafondens bedömningar, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Spanien

Mer i ämnet