Kung Charles III.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kung Charles III öppnade formellt parlamentsåret med sitt ”King's speech”. Foto: HANNAH MCKAY

Kung Charles öppnade brittiska parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Pompa, ståt och sedvanliga traditioner. På onsdagen öppnade kung Charles III formellt parlamentsåret med sitt tal, där den nya regeringen bland annat lovade förbättringar inom ekonomin, satsningar på klimatet och ett fortsatt orubbligt stöd till Ukraina.

Under det traditionstyngda talet läste kung Charles upp huvuddragen i den nya Labourregeringens kommande politik. Löftet från premiärministern Keir Starmer var att Storbritannien framöver ska ”släppa på bromsarna”.

I talet presenterades över 35 lagförslag, enligt The Guardian, där fokus låg på tillväxt med budskapet levnadsstandarden för britter ska förbättras, oavsett var i landet man bor.

Regeringen betonade vikten av att bekämpa klimatförändringarna med satsningar på mer förnybar energi. I talet lovade det nya styret även förbättringar inom hälso- och sjukvården samtidigt som man vill se ett hälsosammare brittiskt folk.

– Ett lagförslag kommer att presenteras för att gradvis höja åldern när människor får köpa cigaretter och det kommer att införas begränsningar när det kommer till försäljning och marknadsföring av vapes, säger Charles.

Vill hjälpa Ukraina in i Nato

När det gäller utrikespolitiken lovade Labourstyret sitt fulla stöd till Ukraina under det pågående kriget mot Ryssland, samtidigt som man sade sig vilja ta en ledande roll i att hjälpa Ukraina i vägen mot ett framtida medlemskap i Nato.

I talet gavs också löftet om att arbetet för fred i Mellanöstern fortsatt är av högsta prioritet.

– Regeringen är engagerad i en tvåstatslösning med ett tryggt och säkert Israel vid sidan av en livskraftig och suverän palestinsk stat, säger Charles, som för dagen och enligt traditionen bar den så kallade Imperiestatskronan.

Den enkilostunga pjäsen, som är en av den brittiska monarkins främsta symboler, pryds av nära 3 000 diamanter, tiotals smaragder och safirer och runt 270 pärlor.

Uråldriga traditioner

I sedvanlig ordning omgärdades parlamentets öppnade av en hel rad traditionstyngda moment.

Även denna gång genomsökte vakter i uråldrig mundering källarna i Westminster för att se till att inga mordbrännare gömmer sig. Strax före kungens tal smäller underhuset igen portarna framför den svarta staven, ”black rod”, som en symbol för att markera sitt oberoende – innan staven till sist släpps in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.