Storbritanniens kung Charles, som ännu är den forna kolonin Australiens statsöverhuvud, skälldes ut efter noter vid en mottagning i parlamentet i Canberra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du är inte vår kung” – Här skriker senatorn på Storbritanniens kung Charles i parlamentet innan hon förs bort. Foto: Reuters

Kung Charles utskälld i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens kung Charles, som ännu är den forna kolonin Australiens statsöverhuvud, skälldes ut efter noter vid en mottagning i parlamentet i Canberra.

– Ge oss vårt land tillbaka! Ge oss vad ni stal från oss, skrek den oberoende senatorn Lidia Thorpe under en mottagning för Charles och drottning Camilla.

Thorpe fördes strax bort men hann med att ropa att Charles, som också höll tal, inte är hennes kung och att Australien inte är hans land. Thorpe, som tillhör landets ursprungsbefolkning, vände ryggen till när ”God save the King” spelades.

Hon fördömde det, enligt henne, folkmord som britter och andra européer utsatte ursprungsbefolkningen aboriginer för.

2022 vägrade Thorpe även svära trohet till dåvarande monarken, drottning Elizabeth II, i det australiska parlamentet.

Brittisk koloni

Australien var en brittisk koloni i mer än hundra år men blev i praktiken självständigt 1901, men har fortfarande den brittiske monarken som statsöverhuvud.

– Vi behöver inte en kung från ett annat land för att diktera för oss vad vi gör här, säger Thorpe efter att hon förts bort från parlamentet.

Under kolonitiden dödades tusentals aboriginer och många andra tvångsförflyttades.

Se när den oberoende senatorn skäller ut kung Charles i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.