Foto: TT

Kungliga kärleksbrev publiceras

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir de tillgängliga för allmänheten, breven mellan svensken Axel von Fersen och Frankrikes drottning Marie-Antoinette.

Frankrikes nationalarkiv gör i dagarna brevväxlingen mellan Frankrikes sista drottning Marie Antoinette och greven Axel von Fersen tillgänglig på sin hemsida.

– Intresset för breven är stort, dels för att flera varit krypterade och dechiffrerats ganska nyligen, men också för att det ger inblickar i en avgörande period i Frankrikes historia. Och så vittnar de också om en kärlekshistoria, berättar Isabelle Aristide Hortis, chefsarkivarie vid franska nationalarkivet när SVT kommer på besök.

Många skrönor

Isabelle Aristide-Hortis visar SVT brevsamlingen om ett femtiotal brev som den franska staten köpte in när ättlingarna till den svenska adelsmannen Axel von Fersen auktionerade ut dem på 1980-talet.

– Det finns många skrönor och nidbilder av Marie Antoinette, bland annat påstods hon ha ett vidlyftigt kärleksliv, berättar Isabelle Aristide Hortis.

Kärleken till von Fersen uttrycks tydligt i breven, passionerat, teatraliskt ibland, men med tanke på hur övervakad drottningen var varje sekund i sitt liv, är det tveksamt om denna kärlek var mer än en platonisk kärlek.

Viktig roll under revolutionen

Breven vittnar också om att den svenske adelsmannen Axel von Fersen verkligen var inblandad i en av de mest dramatiska episoderna i Frankrikes historia, kanske rentav var en av de bidragande orsakerna till att Frankrike blev republik.

– Efter kungaparets misslyckade flykt till Varennes, som von Fersen bidrog till, var monarkin misskrediterad. Försöket att fly och förena sig med Frankrikes fiender för att störta den revolutionära regimen, innebar att kungen därefter sågs som en förrädare, berättar Isabelle Aristide-Hortis.

Många revolutionärer hade dittills varit nöjda med att ha infört en konstitutionell monarki, men efter kungafamiljens flykt låg vägen mot republik öppen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.