Sedan militärkuppen i Niger har flera åtgärder vidtagits av omvärlden för att försöka återinstallera president Mohamed Bazoum vid makten. Grannlandet Nigeria har strypt eltillförseln i ett försök att sätta press på kuppmakarna. På tisdagen kopplade Nigeria bort högspänningsledningen som förser Niger med 70 procent av all deras el.
Världbanken ställer in alla utbetalningar till Niger med omedelbar verkan, och länder som USA och Storbritannien skickar hem stor del av personalen på respektive ambassader.
Ett afrikanskt storkrig
Det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas, med Nigeria i spetsen, har lagt fram ett ultimatum. Antingen återinstalleras Nigers folkvalda president Mohanmed Bazoum vid makten innan den 6 augusti eller så kommer Ecowas att inleda en militär insats.
– Det här är inte den första militärkuppen i regionen. Vi ser nästan demokratins fall i delar av Sahara, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.
De närliggande länderna Mali, Guinea och Burkina Faso har också genomgått militärkupper under de senaste två åren. Kuppmakarna i Niger har haft kontakt med militärjuntorna i Mali och Burkina Faso, som stödjer Nigers militärkupp.
Om Ecowas inleder en militäroperation i Niger menar juntorna i Mali och Burkina Faso att de kommer se det som en krigsförklaring.
– Det är en enormt bräcklig situation som kan få spridningseffekter som berör hela regionen, och hela världen. Inte minst Europa, säger Johan Ripås.
“En gåva till Wagner”
Den paramilitära styrkan Wagnergruppen har länge varit närvarande i Västafrika. Bland annat finns de i Mali, i Centralafrikanska republiken, i Cameroun och i Burkina Faso.
– Att Wagner ser det här som en underbar möjlighet är solklart.